Annons

Hyresgäst tjänade över 700 000 på att köpa andelsägarlägenhet

Botkyrka En vinst på över 700 000 kronor. Det gjorde en hyresgäst som sålde vidare andelslägenheten han köpt av Botkyrkabyggen. Bolagets vd tycker inte lägenheterna såldes till underpris.

Botkyrkabyggens pilotprojekt att sälja andelar i ett hyreshus till hyresgästerna ser ut att bli en rejäl vinstlott för de som köpt sin lägenhet.Lägenheterna såldes  den första juli för mellan 54 000 och 145 000 kronor av Botkyrkabyggen.

När lägenheterna började säljas vidare i september fick köparen 895 000 kronor för en fyrarummare på cirka 90 kvadrat. Mäklaren Tony Lu på Officium fastighetsbyrå sålde lägenheten och håller nu på att sälja en trea på 70 kvadrat för 795 000 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Pappren är inte påskrivna men vi har en köpare. Intresset är stort och jag tycker att priset är helt acceptabelt med tanke på att det är ungefär hälften av vad en bostadsrätt kostar i området, säger han.

Samtidigt har en tvåa sålts för 110 000, utan att mäklare varit inblandade. Något som troligen är en affär inom familjen eller till en bekant, tror Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen.

Han tycker det är positivt att andelsägarlägenheter sålts vidare med tanke på att många var kritiska till boendeformen och menade att den skulle vara svårsåld på marknaden.

Annons
Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

– Nu har det gjorts några affärer via mäklare och marknaden har visat att det finns ett intresse och det har satts priser som vi inte vet om det är ett rimligt marknadspris för produkten eftersom det är för få affärer, skriver han i ett mejl.

Botkyrkabyggen gick först ut med ett pris för andelslägenheterna men var tvungen att sänka när intresset var för dåligt. Men enligt Ulf Nyqvist förlorade bolaget  inte på prissänkningen eftersom de samtidigt höjde den förvaltningsavgift som bolaget tar ut för att förvalta husen.

– Priset sattes utifrån att det var en ny produkt på marknaden och att de som gick med i projektet inte hade någon möjlighet att få traditionella banklån med lägenheten som säkerhet. Istället fick andelsägarna ta så kallade blancolån eller betala med egna sparade medel, skriver han till Hem & Hyra.

Läs ocksåTrots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen

Men så här i efterhand, tycker du att det var rätt pris ni sålde för?

Annons

– Drygt 20 % av hyresgästerna valde att gå med, vilket var ungefär i den nivå som vi hade satt som mål för att genomföra pilotprojektet. Med det som grund så tycker jag att priset låg rätt. Hade vi satt ett högre pris så hade säkert fler hoppat av och det hade äventyrat projektet, hävdar Ulf Nyqvist.

Bolaget kommer nu att följa projektet under två år innan Botkyrkabyggens styrelse tar ställning till om de ska erbjuda fler hyresgäster att köpa sina lägenheter.

– Finns det en bra och fungerande andrahandsmarknad så är det intressant att gå vidare eftersom vi har ett uppdrag från vår ägare att få in andra upplåtelseformer i områden där hyresrätten är dominerande.

Fakta: Andelsägarlägenhet

Andelsägarlägenhet innebär att huset inte ombildas till bostadsrätter utan hyresvärden står kvar som huvudägare och sköter förvaltning. Andelsägaren blir delägare i fastigheten och har dispositionsrätt av lägenheten, precis som en bostadsrätt. Precis som en bostadsrättsägare har andelsägaren också ansvar för lägenhetens inre underhåll, som kakel, målning och byte av kylskåp och spis. Samtidigt betalar andelsägaren en förvaltningsavgift som ska gå till hyresvärdens kostnader för värme och stora renoveringar som stambyte och fönsterbyte.

Läs också Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.