Annons

Hyresgäst utan post en månad

Vällingby En missad läkartid och post som hittats i en soptunna. Det blev konsekvensen när hyresvärden tog bort hyresgästernas postboxar i en månad. Nu backar värden och sätter upp boxarna.
Foto: Kenneth Samuelsson
Huset på Sorterargatan i Vällingby där fastighetsägaren tog bort postboxarna.

I början av juli tog hyresvärden, Link Hotel med 117 rum i Vinsta i Vällingby, ner postboxar på ett våningsplan. Efter det fick hyresgästerna hämta posten på ett stort bord i receptionen under vissa tider, vilket ledde till att vissa hyresgäster inte fick sin post.

Ett exempel är Sameer  Al-Haddad ,som  hyr ett rum på 21 kvadrat, och som kommer hem från jobbet klockan åtta när receptionen är stängd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 – Jag har inte fått någon post på en månad och har missat en läkartid och är rädd att jag ska hamna hos kronofogden om jag missar en räkning, säger han.

När Hem & Hyra pratade med Daniel Ali, hotellchef på Link Hotel, i början av juli, förklarade han att boxarna togs bort efter att flera hyresgäster klagat på att post stulits ur postboxarna. Men nu säger han att det beror på att boxarna använts som gömställen för knark.

Före sommaren sade du att de togs ner på grund av att brev stulits, och nu menar du att det beror på att de använts som knarkgömmor, har du ändrat dig?

Läs ocksåHelle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen

– Nej, vi har haft problem med både stölder och knark.

Annons

Hur ser du på att en hyresgäst har missat en läkartid på grund av att han inte fått sin post?

– De hittar på saker hela tiden.

Läs ocksåHelle riskerar att falla när Postnord flyttar brevlådorEn kvinna håller i ett paket och ett dörrhandtag. Postboxar.

En av hyresgästerna som har problem med att få sin post har kontaktat Hyresgästföreningen region Stockholm. Malin Mejdahl, som handlägger ärendet, berättar att hyresgästen bland annat hittade sin post i en soptunna. Hon har nu skickat ett brev till hyresvärden Ekenman Fastighet AB, där hyresvärden uppmanas att se till att hyresgästerna får tillbaka sina postlådor.

– Alla hyresgäster bör ha en egen postlåda då ens post är privat, det kan ju komma känsliga brev som man inte vill att någon annan ska se.

Vad kommer att hända om inte hyresvärden ser till att hyresgästerna får en postlåda?

– Vi får se hur vi går vidare i så fall, det kan bli så att vi begär hyresnedsättning för tiden som hyresgästerna haft problem att få sin post, säger hon.

Annons

Men en lösning är på gång enligt Daniel Ali, som hävdar att de 15-16 hyresgäster som har ett förstahandskontrakt kommer att få tillbaka sina postboxar.

– Vi hade ett möte med dem och de var inte glada, så vi sätter upp deras brevlådor igen. De som hyr kortare tid får fortsätta hämta posten i receptionen, säger han.

Rummen på Link Hotel var tidigare studentlägenheter, men majoriteten av rummen hyrs nu ut som hotellrum, ett antal hyrs ut som lägenheter till hyresgäster och några via socialtjänsten.

Läs också Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden Brevinkasten försvinner – så här kan hyresgäster påverkas av nya postregler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.