HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst vräktes efter spisbranden

Söderköping Hyresgästen glömde spisen på och tre lägenheter brandskadades. Mannen som saknade hemförsäkring vräktes omedelbart och riskerar nu att krävas på stora belopp.
Foto: Ramunderstaden
Totalskada. Lägenheten i Söderköping blev helt utbränd.

Larmet till räddningstjänsten kom vid tretiden på natten den 27 maj i år. En brand hade brutit ut i en lägenhet på Husby backe i Söderköping. Hyresgästen, en man i 30-årsåldern, hade bestämt sig för att laga mat och slog på spisen men somnade. När han vaknade en stund senare brann det för fullt i lägenheten.

– Hade han inte vaknat och slagit larm så hade det blivit en mycket större brand. Tack och lov blev det inga personskador, men tre lägenheter skadades, där hans lägenhet blev helt utbränd, säger Ari Koivunen, förvaltare på Ramunderstaden.

Läs ocksåVärdar vill att fler skaffar försäkring

Direkt efter branden vräktes mannen från sin bostad.

– Han var vållande och har varit grovt oaktsam och då sade vi upp kontraktet med omedelbar verkan. Det fanns inte heller någon lägenhet att flytta tillbaka till då den var helt förstörd och då upphör kontraktet även av det skälet. Han fick en vecka på sig att samla ihop sina saker, det som gick att rädda, förklarar Ari Koivunen.

Mannen saknade hemförsäkring vilket innebar att han fick ordna och stå för kostnaden för ett nytt tillfälligt boende. Han riskerar nu även att krävas på ersättning för de skador som uppstått. Enligt Ramunderstaden beräknas återställningen av de tre lägenheterna gå på närmare 1,5 miljon kronor.

Läs ocksåUddlöst att kräva hemförsäkring

– Vår självrisk ligger på cirka 45 000 kronor, så det är den kostnaden och det som inte täcks av vår försäkring som vi kommer kräva av honom i så fall, säger Ari Kouivunen.

Hem & Hyra har sökt hyresgästen för en kommentar men utan resultat.

Läs också Ansvarsskyddet – en viktig del i hemförsäkringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.