HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uddlöst att kräva hemförsäkring

Blekinge När olyckan väl är framme kan det stå dig dyrt om du saknar hemförsäkring. Olofströmshus har en typ av dubbel försäkring som extra skydd för sina hyresgäster.
Foto: Annika Wallsson
de fem kommunala bolagen det. Alla som svarat nej på frågan uppger dock att de rekommenderar hemförsäkring. Bilden är från höstens brand i Svängsta där det bland annat brann i barnvagnar i ett trapphus. Ingen skadades vid branden.

Konsumenternas försäkringsbyrå uppskattar att fyra till fem procent saknar hemförsäkring. Det finns ingen lag som kräver att du ska ha det. Ändå finns det bostadsbolag som ställer det som krav för att få lägenhet, visar Hem & Hyras granskning av de kommunala bostadsbolagen i Kronoberg och Blekinge.

I Kronoberg har alla utom Uppvidingehus och Lessebohus krav på hemförsäkring. I Blekinge är det inget bolag som kräver hemförsäkring men samtliga rekommenderar sina hyresgäster att ha det. Det gäller även Uppvidingehus och Lessebohus.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

De bolag som har det som krav i Kronoberg är Växjöbostäder, Tingsrydsbostäder, Vidingehem, Älmhultsbostäder, Ljungbybostäder och Allbohus. Även om de kräver hemförsäkring så kontrollerar de inte om det finns, förutom möjligen vid kontraktsskrivandet. Det är helt enkelt administrativt omöjligt.

Olofströmshus är det enda bolaget som svarat att de har en så kallad substiär försäkring. Det är en dubbelförsäkring som kan träda in om hyresgästen saknar hemförsäkring.

– De flesta har hemförsäkring men vi tvingar ingen. Om det skulle hända något stort som drabbar en hyresgäst som saknar hemförsäkring svårt då är det här en extra säkerhet. Vi har haft den sedan 2004, men vi har ännu inte känt behov av att använda den, berättar Magnus Lindahl, Olofströmshus vd.

Läs ocksåAnsvarsskyddet – en viktig del i hemförsäkringen

Olofströmshus har varit förskonade från större bränder och i de flesta fall har hyresgästen haft hemförsäkring om det behövts. Den senaste branden var i augusti i år. En torrkokning på en spis och då behövdes ingen hemförsäkring.

– Nej, vi gick in och målade och installerade en ny spis åt hyresgästen, säger Magnus Lindahl.

Fakta: Hemförsäkring
  • Förutom att den täcker stölder och skador på dina saker så ingår ytterligare fyra skydd: ansvarsskydd, rättsskydd, reseskydd och överfallsskydd
  • Om du skulle orsaka en stor skada och bli skadeståndsskyldig för detta, kan din hemförsäkring oftast ge ersättning om du får ett krav från hyresvärden.
  • Hemförsäkring behövs även om du bor i studentlägenhet. Är du under 18 år kan du ingå i dina föräldrars hemförsäkring, även när du bor på annan ort. Kolla detta med försäkringsbolaget.
  • Om du hyr i andra hand behöver du normalt en egen hemförsäkring, liksom om du är inneboende. Kompisar som delar bostad och hushåll kan ofta skaffa en gemensam.
  • Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

 

Läs också Bostadsbolag vill göra hemförsäkring obligatorisk Bostadsbolagen kräver hemförsäkringar utan lagstöd Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.