Annons

Hyresgästen betalade för hög hyra – får tillbaka nästan 20 000 kronor

Eslöv En hyresgäst har betalat överhyra och tog ärendet till hyresnämnden. Nu får han tillbaka 19 736 kronor.
Foto: Anna Hultberg

I ett år hyrde hyresgästen en lägenhet i andrahand i Eslöv. Han betalade 6 500 kronor i månaden men förstahandshyresgästen hade i själva verket en lägre hyra på 4 700 kronor. Hyresgästen ansåg inte att det var rimligt att han skulle betala 1 800 kronor mer i hyra varje månad och vände sig till hyresnämnden i Malmö för att få tillbaka mellanskillnaden.

Förstahandshyresgästen hade en annan åsikt och menade att andrahandshyresgästen hela tiden känt till den verkliga hyran. Enligt förstahandshyresgästen var villkoret för att han skulle få lägenheten att han skulle köpa hennes möbler för 15 000 kronor vilket han gjorde. Förstahandshyresgästen hävdar att summan för möblerna inte var 15 000 utan 35 000 kronor. Beloppet skulle delas upp på tolv månader och betalas i samband med hyran.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden ser inte några bevis på att köpet av möbler skulle uppgå till 35 000 kronor. De anser att den hyra som står i kontraktet är 6 500 kronor och att det är den uppgiften de förhåller sig till. De anser att förstahandshyresgästen inte sagt något om att hyran inte är skälig och utgår ifrån att den förhandlade hyran med Hyresgästföreningen är korrekt.

Den månadshyra som andrahandshyresgästen har betalat anses därför vara för hög. Därför måste förstahandshyresgästen nu betala tillbaka nästan 20 000 kronor till andrahandshyresgästen.

Annons
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.