HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästen renoverade för mycket – nu vräks han

Nyheter Mannen renoverade både kök och badrum i sin lägenhet. Men det omfattande arbetet uppskattades inte av värden. Nu blir den 36-årige hyresgästen av med sitt kontrakt.

Det gäller att gå varsamt fram om man vill fixa till sin hyreslägenhet. Det har en 36-årig man i Göteborg bittert fått erfara. Enligt mannen var lägenheten i centrala Göteborg rejält sliten när han flyttade in för nio år sedan.  Någon renovering var inte aktuell. Däremot upplyste den dåvarande förvaltaren mannen om att han själv kunde bekosta och sköta upprustningen om han ville. Efter en tid gjorde den 36-årige hyresgästen slag i saken och rev ut den gamla köksinredningen och målade golv och tak vita. Därefter anlitade han hantverkare som tog itu med badrummet som fick en rejäl upprustning med ny toalettstol, helkaklade väggar och klinkers på golvet.

Fastighetsägarna uppskattade inte alls den omfattande renoveringen. De menar att mannen har gjort om bostaden långt över vad som var tillåtet och på så vis förverkat sin rätt att hyra lägenheten. Dessutom uppstod en vattenläcka i fastigheten i samband med renoveringen då ett element togs bort utan att man samtidigt stängde av huvudkranen. Fastighetsägarna anklagar även mannen för att ha varit sen med hyran vid flera tillfällen, rökt cannabis på balkongen, lämnat ut portkoden till obehöriga och stört sina grannar.

Läs ocksåGrannarna står inte ut - nattsångare vräks

36-åringen försvarar sig med att han faktiskt fått muntlig tillåtelse att renovera. Dessutom är arbetet utfört fackmannamässigt och har höjt lägenhetens bruksvärde. Han påpekar också att det inte var ett element som togs bort vid badrumsrenoveringen. I stället handlade det om ett rostigt rör, som inte användes till något, som kapades på brukligt sätt. Olyckligtvis fanns några liter vatten kvar som läckte ut, men vid mätningar i badrummet fanns inga onormala fuktvärden. Övriga anklagelser, om störningar och annat, ser mannen bara som ett sätt för värden att svartmåla honom som hyresgäst.

Tvisten mellan fastighetsägaren och den 36-årige mannen avgjordes tidigare i år i hyresnämnden som gav mannen rätt. Fastighetsägarna hade inte rätt att kasta ut honom. Men domen överklagades till hovrätten och där blev utslaget ett annat. 

Nyligen konstaterade hovrätten att mannen, enligt rådande lagstiftning, renoverat för mycket i både kök och badrum och utan hyresvärdens godkännande. Detta ansågs vara tillräckliga skäl för att fastighetsägarna ska ha rätt att vräka hyresgästen. Mannen måste nu lämna sin lägenhet senast i april 2017. 

Läs ocksåCannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning
Läs också Sonen misstänks ha flyttat in – då blev mamman uppsagd från ”kvinnohus” Spottar mot personalen och kallar dem "idioter" - nu tvingas hyresgästen flytta Skriker av ångest och hotar grannar – så kan de sjuka få hjälp
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.