Annons

Hyresgäster betalade kontant – värden dolde inkomsterna

Lund Skatteverket har granskat en 36-årig hyresvärd och en fastighet utanför Lund. Under två års tid kom det in hundratusentals kronor i hyror som mannen höll hemliga. Nu drabbas han, en dömd bostadsbedragare från Malmö, av en skattesmäll.
Pengar
Foto: Gry Ellebjerg

Skatteverket har detaljgranskat 36-åringens privatekonomi kopplat till en gård som ligger utanför Lund. Där finns flera hus och enligt uppgifter i utredningen har det som mest funnits 26 rum och lägenheter för uthyrning på adressen. Men pengar som kom in från hyresgäster hölls hemliga och redovisades inte för staten. Totalt handlar det om intäkter på hundratusentals kronor som myndigheten hittat och som inte redovisats korrekt.

Polisen och Räddningstjänsten Syd har tidigare granskat verksamheten på gården och Skatteverket har använt sig av deras uppgifter i utredningen. Privatpersoner ska ha betalat runt 4 000 kronor i månaden för bostäder. Utredarna har hittat banköverföringar från ett antal personer, ett företag samt två sydsvenska kommuner som rör hyror. En del av hyrorna tros dessutom ha betalats kontant, utan kvitton, och har inte gått att spåra. Detta har hyresgäster berättat för polisen som gjort tillsyn på adressen. Enligt utredningens slutsats saknas spår av hundratals hyresinbetalningar i form av banköverföringar.

Hyresvärden tvingas betala straffavgift

36-åringen har protesterat mot Skatteverkets ”felaktiga slutsatser” och menat att uthyrningen inte alls varit så omfattande som det beskrivits. Men myndigheten står fast vid att han har dolt hyresintäkter och kräver nu en straffavgift på 67 000 kronor.

36-åringen sitter idag i fängelse på ett långt straff, dömd tillsammans med sina bröder för bostadsbedrägerier kopplade till bostadsrättsföreningar i Malmö. Domarna är del av en härva där äldre personer lurades att skriva över sina värdefulla bostadsrättslägenheter på bröderna.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.