HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster får dusch och varmvatten i Johanneberg

Göteborg Kallvatten i lägenheten och gemensam dusch i källaren duger inte längre, anser hyresgäster i Johanneberg. Nu måste värden installera varmvatten och dusch i deras lägenhet, annars hotar vite.
Foto: Pixabay
Efter en förlikning har hyresvärden lovat att sätta in dusch eller badkar i lägenheten senast nästa sommar. Annars blir det vite på 50 000 kronor. Personen på bilden har inget med texten att göra.

De båda hyresgästerna flyttade in i den lilla tvåan i Johanneberg för flera år sedan. Hyran är låg, knappt 3 600 kronor, och redan då saknade lägenheten indraget varmvatten.

I stället finns det två duschar i husets källare. De delas av fyra hushåll. Men på kvällen finns det ibland inte tillräckligt med varmvatten kvar, enligt hyresgästerna.

Läs ocksåRoligare dela på vardag och fest

Den ekonomiska föreningen som äger huset hävdar att det inte är sant att varmvattnet tar slut. Dessutom framhåller hyresvärden att den låga lägenhetshyran bygger på att hyresgästerna själva står för varmvattenberedare, och att de visste det när de flyttade in.

Vissa lägenheter i huset har varmvatten. Men hyresvärden ska ha sagt att föreningen i dagsläget inte har för avsikt att varken dra in varmvatten eller sätta in dusch hos de aktuella hyresgästerna.

Föreningen hänvisar i stället till ett kommande stambyte, som också kommer att innebära en totalrenovering. Det vore inte ekonomiskt försvarbart att dra upp varmvatten från bergvärmeanläggningen eller sätta in en dusch innan dess.

Läs ocksåFörnekade att ha hyrt ut i andra hand – men sa upp lägenhetenHyreskontraktet - viktigt att ha koll på.

Men hyresgästerna har tagit hjälp av Hyresgästföreningen. De hävdar att deras lägenhet inte uppnår lägsta godtagbara standard, något som hyreslagen kräver. Därför vill de att hyresnämnden utfärdar ett så kallat upprustningsföreläggande, alltså tvingar värden att installera varmvatten och dusch.

Hyresgästerna hade helst velat att problemen skulle åtgärdas inom några månader, med hot om vite på 100 000 kronor. Värden vill å sin sida inte göra något alls.

Men nu har parterna enats om en förlikning. Föreningen ska sätta in dusch eller badkar i lägenheten senast nästa sommar, samt se till att det finns kontinuerlig tillgång till både varm- och kallvatten i lägenhetens kök och badrum.

Läs ocksåÄr Mars Sveriges fulaste kvarter?

Om hyresvärden inte gör det måste föreningen betala vite på 50 000 kronor.

Läs också Ingela var på väg att bli hemlös men räddades av värden Hård strid om 81-årige Stigs hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.