Annons

Hyresgäster i Jordbro vill stoppa ombildning

Haninge Haninges politiker vill ombilda delar av Jordbro för att göra området mer attraktivt. Men flera hyresgäster är emot och ska försöka stoppa ombildningarna.

​– Det känns som ett dåligt skämt. Vi ska skapa opinion för att ändra ägardirektivet, säger Lars Berglund som sitter vid köksbordet i fyrarummaren på Södra Jordbrovägen i Jordbro.

Han får medhåll av frun Maria Berglund och grannarna Mpara Ruchogeza och Ingegerd Stark som också sitter runt bordet.
På bordet har de en kopia av Haninge Bostäders nya ägardirektiv som slog ner som en bomb när de fick reda på att det kommunala bostadsbolaget ska försöka ombilda lägenheter i Jordbro. Ombildningen ingår i en politisk vision för Jordbro där politikerna vill göra området mer attraktivt genom att låta de som vill kunna äga sin bostad.
– Jag skulle bli förvånad om någon här har till kontantinsatsen. De kommer inte att få lån eftersom de är arbetslösa eller har låga inkomster. Säger man att man ska sälja här så säger man att arbetslösa och invandrare som inte har råd, ska flytta,  säger Lars Berglund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mpara Ruchogeza, som är arbetslös, bor med fru och sju barn i en fyrarummare. Han tror inte att han och andra arbetslösa i området skulle få lån.
 – Om de vill göra området mer attraktivt är det bättre de skapar arbetstillfällen till oss som bor här så de får mer pengar, säger han.

Ingegerd Stark håller med.
– Jag och min man har inte råd att, köpa. 

Annons

Men Peter Olevik Dunder, gruppledare för FP, i Haninge kommun, som tillsammans med den politiska majoriteten står bakom direktivet, betonar att ingen är tvungen att köpa sin lägenhet.
– Vi öppnar för möjligheten att äga sin bostad och får se hur stort intresset är. Jag tror många ser det som positivt men inte alla, säger han.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Han tror att fler kommer att bo kvar i Jordbro om det blir fler hyresrätter.
– Idag flyttar många som vill göra en bostadskarriär och köpa sin lägenhet från Jordbro för att det finns så få bostadsrätter, säger han.

För att göra Jordbro mer attraktivt och få folk att åka hit finns planer på att lägga en ny kommunal miljöverkstad och delar av den nya kulturskolan i Jordbro. 
– För att skapa fler arbete har vi också sagt ja till att börja bygga en företagspark i Albyberg, det kan förhoppningsvis starta nästa år, säger Peter Olevik Dunder.

Annons

Christoph Vejde, vd på Haninge Bostäder, säger att han nu ska analysera vilka fastigheter som skulle vara lämpliga att ombilda.
– Men vi kommer inte att ombilda om inte hyresgästerna vill.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel
Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.