HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster i Kanada gick ihop mot Akelius – fick kompensation

Nyheter Akelius fortsätter att skapa rubriker i Nordamerika. Efter anklagelser om lyxrenovering har fastighetsägaren nått en uppgörelse med hyresgäster i Kanadas största stad Toronto.

Efter att Akelius köpte de berörda fastigheterna togs beslutet att fastighetsskötarna skulle ersättas med ett telefonnummer.  Sedan dröjde det inte länge förrän problemen hopade sig, hävdar 35 hyresgäster som förra året gick samman för att föra talan mot företaget. De ville ha ersättning, men först och främst ville de få tillbaka fastighetsskötarna.

Sophämtningen blev sporadisk och fastigheterna invaderades av skadedjur, anmälde hyresgästerna till den lokala hyresnämnden Landlord and Tenant Board. En av hyresgästerna uppgav också att toaletten inte gick att spola och att han eller hon fick använda en hink, skriver Toronto Star. Hyresgästernas teori är att Akelius gör allt för att bli av med dem så att lägenheterna kan lyxrenoveras.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Tidningen skriver att Akelius motsätter sig den beskrivningen. Landlord and Tenant Board beslutade att ta upp ärendet, men parterna valde att göra upp i godo. Akelius ska betala 50 000 kanadensiska dollar, motsvarande omkring 325 000 kronor, till hyresgästerna.

En av hyresgästerna, Roger Alvarez som har bott i en av fastigheterna i över 20 år, säger till tidningen att han är lättad över att det hela är över – men att han helst hade sett att huset fick tillbaks sin fastighetsskötare.

Cole Webber på Parkdale Community Legal Services, en organisation som hjälper låginkomsttagare med juridiska spörsmål, säger till tidningen att hyresgästerna gjorde rätt som inte försökte få rätt var och en för sig.

Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

– Jag tror inte att hyresgästerna hade fått någonting om de inte hade organiserat sig och tagit fajten .

När det hela var som värst kontaktade Parkdale Community Legal Services den dåvarande bostadsministern Stefan Attefall och bad om hjälp. Begäran avslogs med motiveringen att ett ingripande skulle kunna ses som ministerstyre.

Sedan 2011 när Akelius öppnade sitt kontor i Toronto har företaget förvärvat över 3 000 lägenheter i staden, den senaste affären gjordes förra veckan när två fastigheter med totalt 427 lägenheter köptes för motsvarande 466 miljoner kronor.

Läs ocksåHyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”Byggcontainer med slängda lister och socklar i trä. Porträtt på Karin Johansson. Hon är kritisk mot konceptrenoveringarna i hennes hus på Bergsgatan i Gävle.
Läs också Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.