Annons

Hyresgäster i Lund får högst höjning hittills

Lund Hyrorna höjs med i snitt 0,88 procent för 2 700 hyresgäster i Lund efter en överenskommelse mellan Kanslihuset och Hyresgästföreningen. Höjningen är den högsta i landet hittills.

För två år sedan hamnde Hyresgästföreningen och Kanslihuset i en segdragen tvist kring hyrorna. Förhandlingarna strandade och Kanslihuset valde att direktavisera. I stället för att avvakta ett beslut i hyresnämnden skickade Kanslihuset ut hyresavier med en ny högre hyra. Läs mer om det här. Hyresgästföreningen anklagade Kanslihuset för skrämseltaktik. I år är hyresförhandlingarna med Kanslihuset först ut i Hyresgästföreningens region i södra Skåne. Kanslihuset begärde en höjning med 1,9 procent medan hyreshöjningen landar på 0,88 procent efter förhandlingarna. Höjningen gäller från den 1 april.

Av de förhandlingsuppgörelser som Hyresgästföreningen hittills tecknat i landet i år, som gäller år 2016, ligger den med Kanslihuset högst. Snittet i landet ligger i dagsläget på 0,45 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Till skillnad från uppgörelser i bland annat norra Skåne är 0,88 procent relativt högt?

Annons

– Vi vill inte hamna i den konflikten vi var i för två år sedan och sett till det bedömer vi att det är så långt vi kan komma i förhandlingarna, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Även Orvar Espert på Kanslihuset menar att det var viktigt att undvika en ny konflikt.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

– För att inte hamna där igen enades vi om att lägga oss mitt emellan. Hyresgästföreningen ville ha 0,3 och vi 1,5 procent. Men vi var nära en strandning i år igen, säger Orvar Espert.

Annons

Kanslihuset representerar bland andra Paulssons fastigheter och HSB Skåne.

Läs också Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.