HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster i Lund får högst höjning hittills

Lund Hyrorna höjs med i snitt 0,88 procent för 2 700 hyresgäster i Lund efter en överenskommelse mellan Kanslihuset och Hyresgästföreningen. Höjningen är den högsta i landet hittills.

För två år sedan hamnde Hyresgästföreningen och Kanslihuset i en segdragen tvist kring hyrorna. Förhandlingarna strandade och Kanslihuset valde att direktavisera. I stället för att avvakta ett beslut i hyresnämnden skickade Kanslihuset ut hyresavier med en ny högre hyra. Läs mer om det här. Hyresgästföreningen anklagade Kanslihuset för skrämseltaktik. I år är hyresförhandlingarna med Kanslihuset först ut i Hyresgästföreningens region i södra Skåne. Kanslihuset begärde en höjning med 1,9 procent medan hyreshöjningen landar på 0,88 procent efter förhandlingarna. Höjningen gäller från den 1 april.

Av de förhandlingsuppgörelser som Hyresgästföreningen hittills tecknat i landet i år, som gäller år 2016, ligger den med Kanslihuset högst. Snittet i landet ligger i dagsläget på 0,45 procent.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Till skillnad från uppgörelser i bland annat norra Skåne är 0,88 procent relativt högt?

– Vi vill inte hamna i den konflikten vi var i för två år sedan och sett till det bedömer vi att det är så långt vi kan komma i förhandlingarna, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Även Orvar Espert på Kanslihuset menar att det var viktigt att undvika en ny konflikt.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

– För att inte hamna där igen enades vi om att lägga oss mitt emellan. Hyresgästföreningen ville ha 0,3 och vi 1,5 procent. Men vi var nära en strandning i år igen, säger Orvar Espert.

Kanslihuset representerar bland andra Paulssons fastigheter och HSB Skåne.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.