Annons

Hyresgäster i Norrköping uppmanas fotografera slitna hus

Norrköping Hyresgästföreningen har tröttnat på att Norrköpings kommun vill ha del av sitt bostadsbolags vinst, samtidigt som underhållet är eftersatt på många håll. Därför uppmanar man hyresgäster att fotografera hus som behöver underhållas. Bilderna ska överlämnas till kommunen.

​Hyresförhandlingarna har varit kärva mellan Hyresgästföreningen och kommunägda Hyresbostäder de senaste åren och snart kan det vara dags för parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet igen. I samma veva drar Hyresgästföreningen i gång en kampanj där man uppmanar hyresgäster att dokumentera de underhållsbrister som man anser finns i flera av Hyresbostäders områden.

– Vi ska ta bilder på underhållsbehov som vi sedan ska mejla över till kommunen för att visa att det är vad vi tycker att Hyresbostäders vinst ska användas till, säger Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen Sydost.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det man vill uppnå med kampanjen är att mer pengar ska stanna i Hyresbostäder i stället för att överföras till kommunen i form av utdelning och koncernbidrag med mera.
 
– I förhandlingsunderlaget vid den senaste hyresförhandlingen fanns 37 miljoner kronor som man inte fick röra för att de skulle till kommunen. Hur mycket det faktiskt blir vet vi inte förrän bokslutet för i år är klart. Men det är i alla fall mycket pengar som borde ha kommit hyresgästerna till del i stället, säger Björn Johansson.

Några bilder har redan samlats in och Björn Johansson säger att han sett exempel som är värre än han kunnat föreställa sig.

Annons

– Jag trodde nog att det bristande underhållet skulle betyda att det ser tråkigt ut där man bor, men inte att det skulle vara direkt livsfarligt, säger han och tar ett hus på Ängsvaktaregatan som exempel.

Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

– Där lossnar sten och puts och riskerar att falla ner i huvudet på folk.

På en bild syns hur ett tak satts upp för att skydda personer på marken.

Annons

Något mål för hur många bilder man vill samla in och skicka till kommunen finns inte.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Läs mer här:
Stjernkvist försvarar vinstöverföring

Läs också Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.