Annons

Hyresgäster i Tranemo riskerar saftig höjning

Tranemo Tranemo Bostäders hyresgäster kan komma att få en saftig hyreshöjning. Bolaget vill höja hyran med nästan sju procent, landets näst högsta yrkande hittills.

– Jag är medveten om att det ligger högt, säger Lizz Wiklund, som nyligen tillträdde som vd för allmännyttiga Tranemo Bostäder.

Yrkandet på en höjning med 6,98 procent är näst högst hittills i riket – bara Strängnäs Bostads AB ligger högre. I kronor skulle de knappt sju procenten innebära en saftig höjning för Tranemo Bostäders hyresgäster. För den som i dag har en hyra på 5 000 kronor skulle det innebära 350 kronor mer i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt vd Lizz Wiklund handlar kravet främst om att bolaget vill få råd att ta itu med eftersatt underhåll. Man vill bland annat renovera badrum, stammar, tak, fasader och fönster.

– Det är det som kostar och det är områden där kostnaderna lätt far iväg om man skjuter på åtgärderna. Vi måste stärka fastighetsbeståndet, säger Lizz Wiklund.

Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson beskriver kravet som förvånansvärt högt.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– Tranemo Bostäder sticker ut ordentligt. Det är överhuvudtaget inte rimligt, en sådan här höjning skulle få jättestora konsekvenser för hyresgästerna, säger hon.

Annons

Enligt Ann-Christin Josefsson är bolagets största problem att många lägenheter står tomma.

– Hade de klarat av att hantera det problemet hade de kunnat sluta att blöda så mycket pengar. Då hade sitsen med underhållet också varit en annan. Det är förstås tufft men hyresgästerna ska inte behöva betala för det problemet, det måste företaget lösa, säger hon.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Förhandlingarna om hyreshöjningarna för de drygt 860 lägenheterna inleds den 4 december.

– Det kommer att bli en resa, konstaterar Ann-Christin Josefsson.

Ytterligare ett bolag i Sjuhärad har yrkat på en hyreshöjning: kommunala Marks Bostads AB. Bolaget, med drygt 3 000 lägenheter i framförallt Kinna och Skene, vill höja hyran med 2,94 procent. Där inleds förhandlingarna med Hyresgästföreningen nästa vecka. Förhandlare Magnus Elsing konstaterar att det är ett högt yrkande, med tanke på utvecklingen kring arbetsmarknaden och den förväntat låga inflationen.

– Det är tre-fyra gånger dagens inflationstakt och det känns inte realistiskt, säger han.

Annons

Förra året fick den partssammansatta Hyresmarknadskommittén medla mellan Hyresgästföreningen och Marks Bostads. Då landade resultatet på 2,2 procent.

– Det var egentligen något för högt, det är någonting vi tar med oss nu, säger Magnus Elsing.

Hem & Hyra har utan framgång sökt bolagets vd Magnus Elmgren för en kommentar.

Läs mer om alla hyreskrav i Västra Götaland här.

Läs också Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.