Annons

Hyresgäster i Växjö snuvas på skattesänkning, enligt (S)

Växjö Alliansens skattesänkning i Växjö kommun nästa år motsvarar höjningen av borgensavgiften.– Det går jämt upp för hyresgästerna, konstaterade Gunnar Storbjörk (S) under dagens budgetfullmäktige.

Politikerna i Växjö är överens om att det måste byggas bostäder i Växjö och att det ska vara blandade upplåtelseformer.

De är däremot inte överens om att samtliga hyresgäster inom Växjöhem och Vidingehem nästa år ska erbjudas att köpa sin lägenhet, vilket var en av de punkter som skapade debatt under rubriken Bygga och bo, när Alliansens budget för 2012 diskuterades av fullmäktige i dag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alliansens argument för att få fart på ombildandet till bostadsrätter i Växjö är, förutom rent ideologiska, att skapa blandade upplåtelseformer. Oron för segregation, stillades av Torgny Klasson (FP):

– Jag bor i ett kvarter som ombildats, en del köpte, en del fortsatte att hyra. Det har fungerat bra. Effekten har inte alls blivit att det är segregerat, sade Torgny Klasson.

Han fick svar på tal av Gunnar Storbjörk (S):

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Det är klart att Torgny är nöjd med ombildningen. Den senaste lägenheten som såldes i hans område tjänade man en miljon på. Vi skänker bort stora summor av det gemensamma.

Gunnar Storbjörk hade även roat sig med att räkna ut vad höjningen av borgensavgiften med 0,1 procent betyder i kronor, drygt 20 kronor per lägenhet, och ställde det mot vad skattesänkningen på tio öre ger i plånboken.

Annons

– Det går jämt upp för hyresgästerna.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

Carl-Olof Bengtsson (S) framhöll att Stockholm slutat att ombilda hyresrätter till bostadsrätter för att det inte visade sig ge de effekter man önskat sig.

– Dessutom så stör det den normala marknaden för bostadsrätter. Men nu står det i budgeten att det ska ske till marknadsmässiga priser så då utgår jag från att det inte blir några omfattande rabatter av den förmögenhet som är uppbyggd under flera generationer, sade Carl-Olof Bengtsson.

Kjell Olsson (S), som även sitter i Växjöhems styrelse, oroades för att allmännyttan urholkas:

– En anledning till att vi kan bygga billigt beror ju på att vi har den storlek som vi har, all byggnation går ihop sig från första dagen. För att kunna bygga måste man ha muskler, och det beror på tillgången i bolaget. Detta vill Alliansen sälja ut. Nu får vi lägga kraft på att gå ut och försälja i stället för att lägga kraft och tid på att bygga, sade Kjell Olsson.

Något direkt svar kring detta fick han inte. Däremot summerade Rene Jaramillo (KD):

Annons

– Vi måste inse verkligheten. Vi är för mångfald i boendet och vi satsar på allmännyttan. Vi satsar och vi bygger hyresrätter.

Mest fart var det ändå på debatten om vem som bygger mest per invånare; Växjö, Malmö eller Göteborg. Bo Frank (M) och Gunnar Storbjörk (S) hade olika syn om vilken statistik man ska titta på. Växjö bygger mest, ansåg Bo Frank. Inte alls, ansåg Gunnar Storbjörk. Nåväl, någon klarhet gick inte att få.

Alliansen har egen majoritet i Växjö. Och budgeten antogs senare under kvällen i sin helhet.

Läs mer om det som rör hyresgäster i Alliansens budgetförslag

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.