Annons

Hyresgäster i Ystad – decenniets vinnare

Ystad I södra Skåne är det hyresgästerna i Simrishamn som fått högst hyres­ökning de senaste tio åren. Minst är höjningarna i grannkommunen Ystad.

​– Jag är förvånad över resultatet. Jag hade kanske trott att vi låg bland de högre med inte allra högst, säger vd:n för Simrishamnsbostäder, Kent Zerath.

Annons
Mellan 2000 och 2009 steg hyrorna i Simrishamnsbostäders lägenheter med drygt 28,5 procent. I Ystad var ökningen bara 15,5 procent vilket är den lägsta hyresökningen i hela Skåne.
 
– Jag hoppas det fortsätter så. Dessutom är Ystadbostäder en trevlig värd som till och med bjuder på fika till julen, säger Siv Kling, som sedan två år tillbaka hyr en lägenhet i en äldre renoverad fastighet i centrala Ystad.
Toste Clementson, vd för Ystadbostäder poängterar att det finns flera faktorer som spelar roll för hyresutvecklingen.
 
– Vi vill inte ta ut högre hyror än vad som behövs. Vårt mål är att ha en bra balans mellan en solid ekonomi och nöjda hyresgäster, säger Toste Clementson.
Fram tills för några år sedan var Simrishamnsbostäders snitthyror bland de lägre i länet. Efter satsningar på nybyggnation och renoveringar har snittnivån stigit. Idag kostar en genomsnittstrea i Simrishamn nästan fem hundra mer i månaden än i Ystad.
 
Enligt Simrishamnsbostäders vd har bolaget planerat långsiktigt för att kunna genomföra ett omfattande underhåll utan att det ska kräva allt för stor hyresökningar framöver.
Mats Rönnqvist, förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker det viktigt att hyresvärdarna inte tar ut mer i hyra än vad som är nödvändigt. Han tycker samtidigt att hyresökningen för Simrishamnsbostäders lägenheter varit rimliga i förhållande till bolagets ekonomi och underhållsplan.
 
Hyresökningar i södra Skåne de senaste tio åren:
Simrishamnsbostäder AB 28,5%
Trelleborgshem AB 28,1%
Vellingebostäder AB 27,2%
Staffanstorpshus AB 27,0%
Lunds kommuns Fastighets AB 25,2%
Sjöbohem AB 24,6%
Österlenhem AB 22,4%
Burlövs Bostäder 20,0%
Bostads AB Svedalahem 19,4
MKB Fastighets AB 19,2%
Skurupshem AB 18,6%
Ystadbostäder AB 15,5%

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.