Annons

Hyresgäster kan bli bostadslösa

Tidaholm Framtiden är oviss för hyresgästerna på Holmavägen 8 i Tidaholm. Tvångsförvaltningen löper snart ut och risken finns att huset får hyresförbud.

Sedan augusti förra året förvaltas fastigheterna på Holmavägen 8 och 10 i Tidaholm av Tidaholms Bostads AB, TBAB. Bakgrunden är att den egentlige hyresvärden, Tedhoj Fastigheter, under lång tid skött huset så dåligt att hyresnämnden tog beslut om tvångsförvaltning.

– Under lång tid fick vi på miljöförvaltningen ta emot klagomål. Framför allt rörde det sig om brist på värme och varmvatten men det har även kommit in andra klagomål om allmänt dålig skötsel, bland annat angrepp av råttor, säger Britt Svensson som är handläggare kommunens miljöförvaltning.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

På miljönämndens inrådan ansökte kommunstyrelsen om tvångsförvaltning. Något som alltså hyresnämnden beslutade om i augusti.
– Vi har röjt upp i fastigheten, fyllt på olja så att hyresgästerna fått värme och installerat en tvättmaskin. Så boendet för de tre hyresgästerna har varit drägligt. Men ska man vara riktigt ärlig så är det här boendet bara snäppet över hemlöshet, säger TBAB:s vd Mattias Andersson.

Annons

Men någon fortsatt förvaltning av huset är det kommunala bolagets ledning inte intresserat av.
– När vi förstod att ägaren ville sälja husen till oss lät vi en extern part göra en syn av fastigheterna. Då fick vi klart för oss att de var i så dåligt skick att de inte går att reparera till en försvarbar kostnad. Därför vill vi inte köpa husen, säger Andersson.
Enligt Andersson har Tedhojs ägare även erbjudit TBAB att köpa ytterligare fyra fastigheter som man äger i Tidaholm. Inte heller dem är dock Andersson vill att ta över.
– De husen har belagts med hyresförbud och frågan är väl om inte även de här två fastigheterna ska få det, säger han.

Så vad händer nu?
– Innan den 14 januari ska hyresnämnden fatta beslut om hur lång tid tvångsförvaltningen ska pågå. Eftersom vi inte är intresserade av fortsatt förvaltning kan den återgå till husägaren. Nu, när vi har röjt upp, kan det förstås räcka att fylla på olja och låta det rulla på ett tag till, säger Andersson.
Hem & Hyra har sökt ansvarig på Tedhoj samt de tre hyresgästerna som berörs men har inte lyckats nå någon av dem för kommentar.

Annons
Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.
Läs också Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.