Annons

Hyresgäster lämnade över närmare 800 namn mot miljonutdelning

Höganäs Kommunen vill plocka miljoner från allmännyttan i Höganäs. På tisdagen lämnade Hyresgästföreningen över en protestlista med 768 namn. ”Vi är överens om att vi inte är överens” menade kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Petra Martinsson
Peter Schölander (M) var inte överens med Lennart Jönsson, ordförande i Hyresgästföreningen Höganäs. Lennart Strand och Liz Jönsson i bakgrunden.

Gruppen från Hyresgästföreningen hade fått klartecken från kommunstyrelsen ordförande Peter Schölander (M) om att han skulle ta emot namnlistan före kommunstyrelsens möte. De möttes så utanför Stadshuset.

Det blev en kort, ganska hätsk debatt. Peter Schölander tycker inte att det är fel att Höganäshem detta år bidrar till budgeten. Han menar att det kommunala bostadsbolaget ägs av alla invånare och det är kommunen som står för bolagets risker. Hyresgästföreningens Lennart Jönsson tycker å sin sida att det är fel att hyresgäster med sina hyror ska vara med och bidra till saker som alla invånare ska bekosta gemensamt. Peter Schölander jämförde med att det skulle vara som att besökare på en restaurang skulle vara delägare i restaurangen bara för att de äter där.
– Vi är överens om att vi inte är överens, blev hans slutkommentar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt förslaget ska det kommunala bostadsbolaget Höganäshem lämna ifrån sig en årlig utdelning på två miljoner kronor, och ”tillfälligt för 2021” ytterligare två miljoner kronor. Det motiveras med hur coronapandemin har påverkat kommunens ekonomi och för att möta ökade behov inom socialnämnden, utbildningsnämnden samt samhällsbyggnadsförvaltningens verksamheter. Mer om det här.

Annons

Enligt Petter Engvall, medlemsrekryterare vid Hyresgästföreningen, som varit med och samlat in namn har närmare 95 procent som de har pratat med velat skriva under.
– Jag tror att många tycker att det är orättvist att pengar som borde komma hyresgäster till nytta istället ska täcka upp kommunens underskott. Om kommunen går dåligt borde alla invånare vara med och betala.

På grund av corona har kontakterna tagits via telefon och en kampanjsida har spridits via mejl och sociala medier.
Förslaget fick gehör av kommunstyrelsen. Nu ska kommunfullmäktige ta det definitiva beslutet den 24 september.

Annons
Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.