Annons

Hyresgäster i Mölndal ska återvinna fett

Mölndal Nu kan hyresgäster i två av Mölndalsbostäders områden återvinna stekfett och frityrolja i soprummet. Satsningen är ett experiment. Slår det väl ut kan insamling införas på fler ställen i framtiden.
Foto: Gustaf Görfelt
Dörrknackning. Miljöinformatör Tamam Assaad och Naramsin Mirza från tekniska förvaltningen överlämnar en insamlingsburk till Eva Stojnova. ”Det är en bra idé. Jag samlar redan stekfett i en glasburk”, säger hon.

I Kungsbacka satte nyligen en fem ton tung klump av fett och skräp igen avloppet.

Nu satsar grannkommunen Mölndal på att försöka få invånarna att återvinna matfett.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I ett försökssamarbete mellan Mölndals kommun och Mölndalsbostäder har insamlingsburkar delats ut till 335 hyresgäster i Bifrost och på Störtfjällsgatan.

– Det handlar inte i första hand om fett från stekpannan, utan vi vill nå dem som friterar mycket, eller kanske har en burk med olja som det varit soltorkade tomater i, säger Camilla Axelsson, kvalitets- och hållbarhetsansvarig hos Mölndalsbostäder.

Annons

När insamlingsburken är full töms den i en speciell tunna i miljörummet.

Läs ocksåNy lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

– Dels vill vi undvika att det blir stopp i avloppet, men det finns också mycket energi i fett, det är en resurs. I framtiden tror vi det kommer att bli ännu mer värdefullt att ta till vara, säger Camilla Axelsson.

De båda bostadsområdena har valts för att det går många hyresgäster per miljörum. Det ska göra försöket lättare att utvärdera efteråt.

Annons

Fettinsamlingen får ekonomiskt stöd av RE:Source, som är en forsknings- och innovationssatsning inom resurs- och avfallsområdet.

Läs ocksåDärför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”رجل يقف داخل غرفة البيئة
I den här tunnan i miljörummet ska burkarna med fett tömmas. Tunnan har inbyggda sensorer som talar om för sophämtarna när den behöver tömmas.

Läs också Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Slarv med matavfall straffar hyresgästerna - ger högre hyror: "Orättvist" Fiskmåsar flockades i hundratal – så gick det för mannen som kastade ut sopor på gatan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.