HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster i Mölndal ska återvinna fett

Mölndal Nu kan hyresgäster i två av Mölndalsbostäders områden återvinna stekfett och frityrolja i soprummet. Satsningen är ett experiment. Slår det väl ut kan insamling införas på fler ställen i framtiden.
Foto: Gustaf Görfelt
Dörrknackning. Miljöinformatör Tamam Assaad och Naramsin Mirza från tekniska förvaltningen överlämnar en insamlingsburk till Eva Stojnova. ”Det är en bra idé. Jag samlar redan stekfett i en glasburk”, säger hon.

I Kungsbacka satte nyligen en fem ton tung klump av fett och skräp igen avloppet.

Nu satsar grannkommunen Mölndal på att försöka få invånarna att återvinna matfett.

Läs ocksåGala för lokalt engagemang i Uppsala

I ett försökssamarbete mellan Mölndals kommun och Mölndalsbostäder har insamlingsburkar delats ut till 335 hyresgäster i Bifrost och på Störtfjällsgatan.

– Det handlar inte i första hand om fett från stekpannan, utan vi vill nå dem som friterar mycket, eller kanske har en burk med olja som det varit soltorkade tomater i, säger Camilla Axelsson, kvalitets- och hållbarhetsansvarig hos Mölndalsbostäder.

När insamlingsburken är full töms den i en speciell tunna i miljörummet.

Läs ocksåBara 2 av 13 värdar i södra Norrland har klimatmål

– Dels vill vi undvika att det blir stopp i avloppet, men det finns också mycket energi i fett, det är en resurs. I framtiden tror vi det kommer att bli ännu mer värdefullt att ta till vara, säger Camilla Axelsson.

De båda bostadsområdena har valts för att det går många hyresgäster per miljörum. Det ska göra försöket lättare att utvärdera efteråt.

Fettinsamlingen får ekonomiskt stöd av RE:Source, som är en forsknings- och innovationssatsning inom resurs- och avfallsområdet.

Läs ocksåÖstersundshems elbilar till för alla
I den här tunnan i miljörummet ska burkarna med fett tömmas. Tunnan har inbyggda sensorer som talar om för sophämtarna när den behöver tömmas.
Läs också Man riskerar sitt hem på grund av smuts och sopor Boende kräver sopsortering på gården

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.