Annons

Hyresgäster på Seved säger nej till ny el

Malmö Elanläggningen i hyreshuset på Seved i Malmö är 64 år gammal och borde bytas ut. Det hävdar i alla fall hyresvärden som dessutom vill höja hyrorna med upp till 183 kronor i månaden på grund av elbytet. Men hyresgästerna motsätter sig planerna.
Foto: Anders Paulsson

Att byta ut hela elanläggningen för hyreshuset på Seved skulle medföra hyreshöjningar på mellan 90 och 183 kronor i månaden. Om hyresvärden, kommunala bostadsbolaget MKB, får som de vill.

Huset är 64 år gammalt och elsystemet kräver renovering, som MKB ser det. När de ändå renoverar vill de passa på att byta ut hela elanläggningen med undercentraler, nya elledningar i alla lägenheter, automatsäkringar och jordfelsbrytare. Även elinstallationer i allmänna utrymmen och utomhus ska också ses över. Men sju hyresgäster säger tvärt nej. De godkänner varken elbytet eller den medföljande hyreshöjningen. Därför har MKB nu tvingats vända sig till hyresnämnden för att få bytet godkänt.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Planerad hyreshöjning efter elrenovering:

Annons
  • I en etta höjs hyran med 90 kronor i månaden
  • I en två höjs hyran med 121 kronor i månaden
  • I en trea höjs hyran med 152 kronor i månaden
  • I en fyra höjs hyran med 183 kronor i månaden

Fakta: Hyresvärden får nästan alltid rätt

Hyresvärden får ofta rätt, när frågan om en renovering tas upp i hyresnämnden. Det visar statistik från Hyres- och arrendenämnden i Malmö, som Hem & Hyra låtit ta fram. Av 21 ärenden under 2017 fick hyresvärdarna inte ett enda avslag. I tretton fall blev det godkänt, sex fall avskrevs, ett fall blev delvis bifallet och ett fall slutade med förlikning.

Läs också Sena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet Värden anklagade Adam för att ha frisörsalong i källaren – men rätten låter honom bo kvar Oväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaring Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.