HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster i rivningshotat hus JO-anmäler Stockholm stad

Stockholm Stockholm stad JO-anmäls av hyresgästerna vid Torsgränd. ”De förhalar beslutet”, hävdar Per Löfgren. ”Skälet till att det tar tid är att det är komplicerat ärende”, menar den pressansvarige på stadsbyggnadskontoret.
Foto: Alexander Donka
Husen på Torsgränd i Vasastan som AFA Fastigheter vill riva.

Per Löfgren företräder hyresgästerna vid Torsgränd och den lokala hyresgästföreningen och är den som står bakom JO-anmälan av Stadsbyggnadsnämnden och Stadsbyggnadskontoret i Stockholm Stad.

– Vi vill pröva om det är tillåtet för staden att inte fatta beslut i frågan och förhala ärendet så här. Det här är jättejobbigt för oss att leva i den här ovissheten. Förvaltningen är dålig och vi kan inte byta lägenhet eftersom ingen vill byta till en lägenhet som kanske ska rivas, säger han.

Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.

Följetongen om de 144 lägenheterna vid Torsgränd i Vasastan har pågått i flera år. Hyresvärden AFA Fastigheter vill riva huset på grund av problem med inomhusmiljön. Hyresgästerna menar att att bristerna i huset går att åtgärda med bättre förvaltning och renovering.

Husets framtid landade i knät på stadsbyggnadskontoret som tidigt 2016 föreslog att politikerna i Stadsbyggnadsnämnden skulle säga ja till fastighetsägarens vilja att riva huset och bygga 400 lägenheter. Men politikerna sade nej och krävde istället att en oberoende utredning genomfördes. Ett viktigt skäl är att det normala för ett hus som är 40 år gammalt är att det ska renoveras.

Expertgruppens slutsats i rapporten som kom i september 2016 var att huset behövde renoveras men fann inget stöd för påståendet att huset behöver rivas på grund av hänsyn till de boendes hälsa.

Läs ocksåMiljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Därefter har det varit tyst från Stadsbyggnadskontoret i lite över ett år.

Annons

– Rapporten är tydlig och då borde rivningsplanerna stoppas. Men det är något konstigt här, det ligger en våt filt över ärendet och man undrar vad de gör, säger Per Löfgren.

Roger Mogert (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden och högst ansvarig politiker för ärendet, vill inte svara på frågor.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

– Jag föreslår att du pratar med stadsbyggnadskontoret som är de som bereder ärendet, säger han.

Henrik Brånstad, pressansvarig på Stadsbyggnadskontoret, Stockholm stad, har ingen kommentar till att Stadsbyggnadskontoret JO-anmälts av hyresgästerna vid Torsgränd.

– Nej, men om JO bestämmer sig för att gå vidare med ärendet så kommer vi givetvis att svara på alla frågor från JO.

Annons

Varför har det tagit så lång tid att fatta ett beslut om huset ska rivas eller inte?
– Det är ett komplicerat och ovanligt ärende. Att riva ett hyreshus i innerstaden görs nästan aldrig så därför måste det här få ta den tid det tar så att det blir rätt, säger han.

Vad händer härnäst?
– Tjänstemännen på Stadsbyggnadskontoret ska ta fram ett förslag på hur de tycker att politikerna i Stadsbyggnadsnämnden ska gå vidare. Vi hoppas att ärendet kan tas upp i nämnden nästa år.

Hur ser du på att hyresgästerna drabbas av det här eftersom de inte vet vad som händer och till exempel inte kan byta sin lägenhet under tiden det här pågår?
– Det är som sagt ett komplicerat ärende som måste få ta den tid det tar att handlägga så att det blir rätt.

Läs också "Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.