Annons

Hyresgäster sparar 12 miljoner i Värmland

Värmland ​Hyrorna för 15 av 17 kommunala bostadsbolag är färdigförhandlade för i år. Hittills har förhandlingarna inneburit en besparing på över 12 miljoner för värmlänningarna.

​Hyresgästföreningen har förhandlat hyrorna för drygt 22 200 lägenheter i Värmland. Med endast två bolag kvar att förhandla kan säcken börja knytas i hop.

– Det var lite högre yrkanden i år och det var inte så mycket luft i dem utan de var rätt balanserade, summerar Thomas Bäckman som är förhandlare för Hyresgästföreningen i Karlstad.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I snitt låg hyreskraven från de kommunala bostadsbolagen i Värmlands län på 3,54 procent.

Annons

Efter förhandlingarna hamnade snittökningen på 2,65 procent.

– Det betyder att vi genom förhandlingarna i snitt sparat 46 kronor per månad och lägenhet och månad – det blir 555 kronor per år. Totalt innebar förhandlingarna en besparing på 12,3 miljoner kronor för värmlänningar som hyr av kommunala bolag, säger Thomas Bäckman.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Nu återstår två bolag. Hagforshem som ännu inte lämnat något yrkande. Och Munkforsbostäder där förhandlingen strandat eftersom bolaget kräver en höjning på 8 procent. Något som Hyresgästföreningen tycker är orimligt högt.

Annons

Beräkningen som snittet bygger på är gjord av Hyresgästföreningen  utgår från en genomsnittslägenhet: en trea på 75 kvadratmeter och med en hyra på 5200 kronor.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.