Annons

Hyresgäster sparar 12 miljoner i Värmland

Värmland ​Hyrorna för 15 av 17 kommunala bostadsbolag är färdigförhandlade för i år. Hittills har förhandlingarna inneburit en besparing på över 12 miljoner för värmlänningarna.

​Hyresgästföreningen har förhandlat hyrorna för drygt 22 200 lägenheter i Värmland. Med endast två bolag kvar att förhandla kan säcken börja knytas i hop.

– Det var lite högre yrkanden i år och det var inte så mycket luft i dem utan de var rätt balanserade, summerar Thomas Bäckman som är förhandlare för Hyresgästföreningen i Karlstad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I snitt låg hyreskraven från de kommunala bostadsbolagen i Värmlands län på 3,54 procent.

Annons

Efter förhandlingarna hamnade snittökningen på 2,65 procent.

– Det betyder att vi genom förhandlingarna i snitt sparat 46 kronor per månad och lägenhet och månad – det blir 555 kronor per år. Totalt innebar förhandlingarna en besparing på 12,3 miljoner kronor för värmlänningar som hyr av kommunala bolag, säger Thomas Bäckman.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Nu återstår två bolag. Hagforshem som ännu inte lämnat något yrkande. Och Munkforsbostäder där förhandlingen strandat eftersom bolaget kräver en höjning på 8 procent. Något som Hyresgästföreningen tycker är orimligt högt.

Annons

Beräkningen som snittet bygger på är gjord av Hyresgästföreningen  utgår från en genomsnittslägenhet: en trea på 75 kvadratmeter och med en hyra på 5200 kronor.

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.