Annons

Hyresgästförening i Helsingborg saknar ordförandekandidat

Helsingborg Trots att det endast är en vecka kvar tills en ny ordförande ska väljas i Hyresgästföreningen Hyresgäster i Helsingborgshem saknas det kandidater. Avgående ordförande Tore Bryneholt anser att föreningen måste förnya sitt arbetssätt och fokusera mer på boendefrågor istället för pensionärsutflykter.
I januari meddelade Tore Bryneholt att han, ett år tidigare än beräknat, väljer att avsluta sitt ordförandeskap i Hyresgästföreningen Hyresgäster i Helsingborgshem.
Ett av skälen till att han hoppar av arbetet är att han anser att föreningens arbetssätt bör förändras.

– Hyresgästföreningen ska inte vara en pensionärsverksamhet. Istället för att ordna medlemsresor till Ullared borde föreningen fokusera på viktiga frågor som hur vi kan få till en skälig hyressättning och vårdade bostadsområden, säger han och tillägger att han även har svårt att fortsätta arbetet eftersom han i framtiden kommer att vistas en hel del utomlands.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Problemet är enligt honom inte att det saknas idéer utan att det krävs att det finns flera personer som strävar åt samma håll.

– En sak som jag tror hade ökat intresset för föreningsarbetet är om mötesformen hade ändrats. Många människor använder internet och där har vi mycket att lära, säger han och påpekar att nya kandidater kan bli avskräckta efter att ha tillbringat en hel kväll på ett långt resultatlöst möte.

Annons
Att få nya förmågor att intressera sig för föreningsarbetet har visat sig vara svårt. Trots att det enbart är en vecka kvar till omval har valberedningen inte lyckats vaska fram en lämplig ordförande till den nästan 6 000 medlemmar stora föreningen.

– Vi söker för fullt men intresset är mycket svagt. Det är ingen som vill ställa upp. Och ungdomar vill absolut inte ägna sig åt arbete i en bostadsförening, säger Lena Ingemarsson, valberedningens sammankallande, som befarar att detta är början av slutet för folkrörelserna i Sverige.

Om det fortfarande inte finns någon kandidat nästa onsdag, när årsmötet hålls, finns det en möjlighet att skjuta själva frågan om ordförandeposten på framtiden.

Annons

– Men det är den absolut sista utvägen, säger hon.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken
I framtiden är Lena Ingemarsson inte främmande för att Privaten, som representerar medlemmar som bor hos en privat fastighetsägare och det kommunala bostadsbolaget i Helsingborg, slås samman till en stor förening istället för två. På det sättet skulle bland annat rekryteringsproblemen kunna bli mindre.

– Jag har lämnat in ett förslag till styrelsen om att det borde göras en utredning på vad det hela skulle in-nebära.​

Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.