Annons

Ilska när Herbos hyresgäster tvingas betala för kommunens bostadsplanering

Herrljunga Herrljunga kommun lämpar över ansvaret för markplanering på allmännyttiga Herbo. Då avgår bolagsordföranden samtidigt som Hyresgästföreningen rasar - "Rena vansinnet", säger hyresgästen Jan Andersson.
"Orimligt att hyresgästerna hos Herbo ska betala det som hela skattekollektivet borde stå för", säger Jan Andersson, Hyresgästföreningen.
Foto: Kajsa Wedberg/Karin Gistedt
"Orimligt att hyresgästerna hos Herbo ska betala det som hela skattekollektivet borde stå för", säger Jan Andersson, Hyresgästföreningen.

Det stormar inom bostadspolitiken i Herrljunga. Så mycket att det kommunala bostadsbolagets ordförande, Karin Carlsson (M), avgår i protest. Hon anser att det är omöjligt för Herbo att genomföra sina uppdrag och är kritisk mot det politiska styret – där hennes eget parti är i toppen. Något som P4 Sjuhärad var först att rapportera om.

Bakgrunden är att kommunfullmäktige gett Herbo i uppdrag att utreda möjligheten till nybyggnation på sex orter i kommunen. Ett uppdrag som, enligt Karin Carlsson, borde bekostas av skattepengarna i kommunens bostadsförsörjningsplan. Inte av Herbo, vars enda inkomster är hyresgästernas hyror och som skulle tvingas skjuta underhåll av sina fastigheter på framtiden för att ha råd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även Hyresgästföreningen i är kritisk.

– Det är rena vansinnet. Att planera för hur marken ska användas och bostadsförsörjningen ska se ut är kommunens ansvar. Det kan aldrig vara Herbos hyresgäster som ska stå för den notan, säger Jan Andersson från Hyresgästföreningen.

Ytterligare en som är upprörd är Herbos vd Christer Johansson. Han har hört av sig till Jan Andersson via mejl och uttryckt sitt missnöje.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen efter politikernas kovändning: "Totalseger för oss"Hyresgästföreningens Jan Andersson gläds åt att Herbos hyresgäster slipper betala notan för hela kommunens bostadsförsörjningsplan.

–  Han undrar vilket underhåll eller vilket stambyte Herbo ska dra in på för att finansiera detta uppdrag och skriver att det är för jävligt att hyresgästerna ska bära kostnaden för något som ska belasta hela skattekollektivet. Och jag håller med honom, säger Jan Andersson.

Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg
”Herrljunga kommuns agerande är tondövt”, anser Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i  BohusÄlvsborg-Skaraborg.

För att påverka politikerna har Hyresgästföreningens ordförande i BohusÄlvsborg-Skaraborg, Lennart Derehag, nu skickat en skrivelse till gruppledarna för de politiska partierna i Herrljungas kommunfullmäktige.

Derehag menar att det redan i dag finns en djup skatteorättvisa mellan ägt och hyrt boende som kommunpolitiken inte råder över.

Läs ocksåHyresgäster har fått nya hem efter brand i Annelund

”Att skjuta över ansvar på det här sättet spär på den ekonomiska orättvisan ytterligare”, skriver Lennart Derehag  som dessutom tycker att det är ”…tondövt att i en tid då hushållen pressas av allt högre levnadsomkostnader  vilja skjuta över kostnader utan konsekvensanalys av hur uppdraget skulle slå ekonomiskt”.

Annons

Derehag avslutar skrivelsen med uppmaningen:

”Återkalla förslaget, ta åtminstone ansvar för finansieringen, gör om och gör rätt.”

Läs också Albin betalar för husets miljonras Nybyggen riskerar höja din hyra Tillgängliga bostäder för äldre kartläggs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.