HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen Sydost får skadestånd

Karlskrona Fastighetsägaren Tommy Svensson i Karlskrona måste betala 15 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen Sydost för brott mot förhandlingsordningen. Detta efter beslut i hyresnämnden.
Foto: Kristina Wahlgren

Trots att det finns en förhandlingsordning har Tommy Svensson höjt hyran utan att förhandla med Hyresgästföreningen under flera år. Tre lägenheter berörs. Till slut vände sig Hyresgästföreningen till hyresnämnden med skadeståndskrav för brott mot förhandlingsordningen. Föreningen yrkade på 5 000 kronor per lägenhet, det vill säga 15 000 kronor.

Enligt villkoren i förhandlingsordningen ska ett påkallande om förändring av hyresnivån eller andra hyresvillkor ske skriftligen.

Läs ocksåHyresvärd riskerar skadestånd

När hyresnämnden höll sitt möte om saken berättade Tommy Svensson att han inte tycker om att skriva och därför har han försökt nå Hyresgästföreningen flera gånger per telefon. Men ingen har svarat eller ringt upp, trots att han talat in meddelande på telefonsvararen. Han menade även att ingen hyresgäst har klagat eller ifrågasatt hyrans rimlighet. Och han tycker att det är orimligt att han ska betala skadestånd när han inte tagit ut några orimliga höjningar.

Hyresgästföreningens ståndpunkt i nämnden var att yrkandet om skadestånd inte handlar om att hyresnivåerna skulle vara orimliga, utan om att Tommy Svensson har höjt hyrorna utan att förhandla trots att det finns en gällande förhandlingsordning.

Hyresnämnden konstaterar att den senast kända förhandlingen var 2014 och att parterna är eniga om att hyran höjts 2017 och 2018 utan någon förhandling.

Läs ocksåAvgjort: Campushem måste betala tillbaka 200 000 kronor

Nämnden skriver i sitt beslut: ”De invändningar som Tommy Svensson har till varför han inte fullgjort sin skyldighet påverkar inte hyresnämndens bedömning. Han har ju i avtalet åtagit sig att begära förhandlingar skriftligen och är då skyldig att göra det. Det räcker inte att försöka ringa till hyresgästföreningen för att få en förhandling. Om han själv inte vill skriva, får han ta hjälp med det. Att han följt allmännyttans nivå för hyreshöjningarna saknar betydelse och förändrar inte bedömningen.”

Hyresnämnden förpliktigar Tommy Svensson att betala 15 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen Sydost.

Läs mer: Hyresvärd riskerar skadestånd

Läs ocksåEnats om över 60 000 kronor i skadestånd
Läs också Efter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra Strandade förhandlingar om Västerstadens hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.