HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen håller seminarium på Almedalen

Dalarna Renoveringar kan höja hyran och tvinga hyresgäster att flytta. Problem med renovräkningar lyfts fram av Hyresgästföreningen Aros-Gävle på ett seminarium under Almedalsveckan.

På Almedalsveckan i Visby samlas varje år politiska partier, intresseorganisationer, journalister och företag för att diskutera politik och samhällsfrågor.  Det är tusentals seminarier och konkurrensen om deltagarna är stor. Under tisdagen väljer Hyresgästföreningen Aros-Gävle att lyfta en aspekt av bostadsfrågan i sitt seminarium om renovräkning.

Närmare en halv miljon lägenheter måste renoveras inom en tioårsperiod. Behovet är framför allt stort inom de så kallade miljonprogramsområdena.

För många hyresgäster är ombyggnationerna lika med rädsla för hyreschocker och funderingar om de har råd att bo kvar i sina hem när byggföretagen gjort sitt.

Enligt Boverkets rapport ”Flyttmönster till följd av omfattande renoveringar ”  tvingas så många som en fjärdedel av hyresgästerna lämna lägenheterna för gott för att de inte har råd att bo kvar efter hyreshöjningarna.

– Det är svårt att mäta i siffror exakt hur stort det här problemet är. Men det har framkommit i lokala projekt att väldigt många känner sig otrygga och överkörda, säger Claes Pile, utredare på Hyresgästföreningen.

Reglerna som finns i dag innebär att hyresgästerna ska godkänna ombyggnationer som påtagligt påverkar hyran.

– Men om hyresgästen inte godkänner går fastighetsägaren till Hyresnämnden, som alltid tillstyrker. Därför är det något av en papperstiger.

Hyresgästföreningen har fört fram förslag till regeringen om förändrat regelverk som ska stärka hyresgästens ställning.

– Nu vill vi lyfta frågan och ta reda på vad som hänt, säger Claes Pile om det ena seminariet som Hyresgästföreningen Aros-Gävle anordnar under Almedalsveckan på Gotland.

 

 

Fakta: Almedalseminarier

Arrangör: Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Plats: Donnerska huset.

Dag: Tisdag 30 juni.

Ämnen: Renoveringar av hyreshus med fokus på sociala effekter och samhällsekonomi.

Medverkande: Leif Nysmed (s), civilutskottet, Nooshi Dadgostar (v), bostadspolitisk talesperson, Emma Hult (MP), riksdagsledamot, Térèze Olsson (m), oppositionsråd Uppsala kommun, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, Chris Österlund, Sabo, med flera.

Övrigt: Konstprojektet ”Våra hems” film om hur hyresgäster i Gränby, Uppsala, upplever renovräkningar visas som diskussionsunderlag för det ena seminariet av två.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.