Annons

Hyresgästföreningen i samarbete med Bostad först

Helsingborg För två år sedan började Hyresgästföreningen samarbeta med Bostad först. Då var det en test. Nu kör de permanent.

För drygt två år sedan inledde Hyresgästföreningen samarbetet med projektet ”Bostad först” i Helsingborg. Det fungerade så bra att de fortsatte.
− Det här vill vi fortsätta med så nu kör vi permanent. Vi träffas någon gång per år och svarar på deras frågor om allt från vad Hyresgästföreningen gör till vilka regler som gäller i bostaden. Det känns bra att vi kan hjälpa dem en bit på vägen, säger Evalena Agertoft, enhetschef för juridik och förhandling i Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Ni har valt att erbjuda hjälp även till de hyresgäster som inte är medlemmar. Varför det?
−Många av dem som behöver vår hjälp allra mest har inte råd att vara medlemmar och eftersom Helsingborgs kommun inte ger bistånd till medlemsavgiften i Hyresgästföreningen är det här ett sätt för oss att ta ett socialt ansvar. Syftet för oss är ju att de här personerna ska kunna förändra sina liv och komma tillbaka till bostadsmarknaden. Sedan är de ju också potentiella medlemmar, någon har också blivit det.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen träffar hyresgästerna över en kopp kaffe och erbjuder juridisk rådgivning utan kostnad. De erbjuder även hyresgästerna och personalen som arbetade med Bostad först att kontakta Hyresgästföreningen för rådgivning vid behov.

I våras beslutade Helsingborgs stad, som först var ett projekt på tre år, att permanenta Bostad först.

Annons
Fakta: Bostad först

Bostad först är en modell för att åstadkomma boendelösningar för hemlösa personer. Bostaden ses som en rättighet som inte villkoras med exempelvis medverkan i behandling. Stöd i den egna bostaden erbjuds men är frivillig att tas emot.

Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Därför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk” Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Trots regeringens miljonlöfte mot hemlöshet – två av tre kommuner ratar succémetoden Erika sover hellre på toaletten än på kommunens härbärge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.