HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen i Västsverige fortsatt ekonomiskt stark

Västra Götaland Hyresgästföreningen i region västra Sverige har fortsatt starka ekonomiska muskler. Det står klart efter att regionens verksamhetsberättele presenterades på årsmötet.

I onsdags kväll samlades 75 röstberättigade ombud i Göteborg till årsmöte för regionens högsta beslutande organ, regionfullmäktige.

Bland annat fick beslutsfattarna ta del av regionens verksamhetsberättelse och ekonomiska redogörelse för år 2013. Där framgår det att Hyresgästföreningen i Västsverige står fortsatt ekonomiskt mycket stark.

Läs ocksåVarberg har mist sin ordförande

Soliditeten – ett ekonomiskt nyckeltal som visar hur stabilt ett företag eller en organisation står – ligger på 75 %. Föreningens egna kapital uppgår till 91,7 miljoner.

Det goda ekonomiska läget är en del av bakgrunden till att regionstyrelsen beslutade att föreningens verksamhet skulle gå med minus år 2013. Målet var minus sex miljoner – men resultatet för verksamheten landade på ”bara” minus 0,8 miljoner.

Som Hem & Hyra tidigare skrivit är målet också för 2014 att verksamheten ska gå med minus.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Ska vi driva något behöver vi bevis"

Finns flera förklaringar

Regionordförande Bengt Svensson tycker att besluten om minusresultat är riktiga.

– Vi satsar, både förra året och nu detta valår, säger han. Vi ska få ned vårt egna kapital.

Läs ocksåKritik mot hyresuppgörelse i Varberg

Enligt Bengt Svensson finns det flera förklaringar till den starka ekonomin.

– Det är klart att föreningens pengar ska användas. Men samtidigt är det en trygghet att vi står ekonomiskt starka. Mycket av intäkterna, som boinflytandemedel, kan teoretiskt sätt försvinna med ett penndrag om bostadsbolagen beslutar om det, säger han.

– Och ett tag såg det ut som att Hyresgästföreningen skulle bli momspliktig, vilket skulle ha betytt stora ökade kostnader för oss. Nu är momshotet avvärjt, men vi var tvungna att ta höjd för den risken.

Ny styrelse

Förutom en presentation av verksamhetsberättelsen från förra året fick styrlsen också ansvarsfrihet för det gångna året. Dessutom valdes det en ny styrelse på årsmötet.

Två nya ledamöter, Anders Grund (Härryda) och Lisbeth Norberg (Östra Göteborg) blev invalda på två år. De ersatte avgående styrelseledamöterna Ewa Hagberg (Härryda) och Martin Hedberg (Partille).

Bengt Svensson, som har varit regionens ordförande i fyra år omvaldes som ordförande i ytterligare två år.

Hela den nya styrelsen utgörs av Hasse Kvint, Joakim Hagberg, Bengt Karlsson, Christer Gustafsson, Bengt Svensson, Anders Grund, Ronny Bengtsson, Monica Bogren, Martina Enghardt, Lisbeth Norberg och Luz Amalia Escobar.

Läs också Gemensam önskan om ny bostadspolitik Regionordförandes bror portas från valberedning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.