Annons

Hyresgästföreningen kartlägger dålig utemiljö i Herrgården

Malmö ​Hyresgästföreningen är kritisk till hur Bostads AB Gröningen sköter utemiljön i miljonprogrammet Herrgården.

​Kameran går varm. Motiven är många när Hyresgästföreningens förhandlare granskar hur Gröningen  sköter gårdarna.

En brunn utan brunnslock. Ett illa medfaret staket med spik som sticker ut. En omkullvräkt lyktstolpe i rabatten. Det är inte bara vädret denna gråregniga vinterdag som får bostadsområdet Herrgården att te sig ogästvänligt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Den låg på andra hållet förra veckan, säger Lars Persson, förhandlare vid Hyresgästföreningen, och pekar på lyktstolpen.

Han och kollegan Magnus Gustlin är på plats för att dokumentera alla brister i utemiljön.

− Det är så att man får värja sig. På andra ställen får vi leta efter felen. Här får vi leta efter det som fungerar, suckar Lars Persson.

Läs ocksåLägenheter ska säljas i Linköping och Markaryd

Han är upprörd. Trots den dåliga standarden har fastighetsägaren Gröningen Bostads AB begärt en hyreshöjning på 2,7 procent.

– De måste fixa utemiljön. Man borde kunna släppa ut sina barn på gården utan att de ska riskera att sticka ut ögonen på en spik, trilla ner för en källartrappa eller få ström i sig, säger han medan han låter den lilla digitalkameran arbeta.

Fotodokumentation av det eftersatta underhållet är ett viktigt vapen i hyresförhandlingarna.

Annons
Läs ocksåFler polisanmälningar väntas på Herrgården

I Gröningens fastigheter är fyra kommunala förskolor inhysta i lägenheter på bottenplan. Barnen har inga egna lekplatser utan är hänvisade till de öppna gårdarna.

Den här dagen står det en kundvagn med två fågelkadaver i olika stadier av förruttnelse precis utanför entrén till Prästkragens förskola.

− Barnen kan inte leka här. Det är för farligt. Här ligger alltid krossat glas och spikar. Vi åker buss till andra lekplatser. Eller så går vi, våra barn är jätteduktiga på att gå. Här ute är vi bara i nödfall, berättar Birgitta Månsson på Herrgårdens förskola.

Hon har jobbat i området i tio år och tycker att miljön blivit allt värre.

I somras fick stadsdelsförvaltningen nog och skrev ett skarpt brev till fastighetsägaren där man konstaterade att den fysiska miljön i anslutning till förskolorna är ett återkommande problem och att situationen nu blivit ohållbar.

Något reaktion från ägarhåll fick man aldrig. I stället meddelade Newsec som förvaltar området att all kommunikation ska riktas till dem och inte till ägarna.

De tongångarna känner Lars Persson igen.

Annons

− Ägaren vill inte befatta sig med den här frågan. Under hyresförhandlingarna träffar vi bara förvaltaren Newsec, konstaterar han.

Gröningen ägs av den norska kapitalfonden Acta. Samma fond står bakom det kritiserade fastighetsbolaget Ejendomsselskabet, värsta värden i södra Skåne enligt den undersökning som Hem & Hyras tidigare presenterat.

Martin Bruck, produktionsdirektör i Acta, förklarar att den dagliga driften överlåter man helt åt Newsec.

− Det är det upplägget vi har valt i dag. Vi har förtroende för de förvaltare vi tillsatt.

Han vill inte uttala sig om standarden på Gröningen.

− Jag har inte den detaljkunskapen. Det var två tre år sedan jag var där senast.

Läs också Handeln med hyreskontrakt utreds av Malmöåklagare Fastighetsägaren kontrollerade aldrig ryktena om svarthandel Vite att vänta för Gröningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.