Annons

Hyresgästföreningen kör namnprotest mot vinstuttag

Kristianstad Hyresgästföreningen protesterar mot att Kristianstads styrande majoritet vill plocka 30 miljoner kronor från ABK:s vinst. Idag drar de igång en namninsamling mot förslaget.

När Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i Kristianstad presenterade sitt budgetförslag för 2017, föreslog de att 30 miljoner kronor ska tas från det kommunala bostadsbolagets vinst. Orsaken till åtgärden är att landets kommuner får sämre skatteintäkter och högre pensionskostnader än väntat.

Hyresgästföreningen är kritisk till förslaget och menar att både ABK och deras hyresgäster kommer att drabbas negativt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

− Om man tar 30 miljoner kronor från ABK:s vinst innebär det att man inte kan bygga nytt på samma sätt som planerat. Renoverings- och underhållstakten kommer att bli lidande och på det hela taget kommer ABK att bli en svagare aktör i Kristianstad. Det tycker vi är en mycket dålig utveckling, säger Petra Lundh, enhetschef för kommunikation, bostadspolitik och lokalt utvecklingsarbete vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Idag startar Hyresgästföreningen en namninsamlingskampanj mot vinstuttaget. Aktiva och förtroendevalda kommer att gå runt i olika bostadsområden för att samla in namnunderskrifter mot förslaget. De kommer även att samla in namn via facebook och via sin hemsida.

Annons

Målet är att lämna över namninsamlingarna till kommunstyrelsens möte den 28 september i nästa vecka.

Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

Det här är inte första gången ABK:s vinst hamnat i hetluften. 2012 ville den styrande majoriteten plocka 10 miljoner kronor från ABK:s vinst för att rädda kommunen från att gå minus. Även då mobiliserade Hyresgästföreningen en namninsamling vilket resulterade i att politikerna tog tillbaka sitt förslag.

 

Annons
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.