Annons

Hyresgästföreningen och VS-Hus förhandlar igen

Fagersta Hyresgästföreningen och VS-Hus hade en rejäl konflikt med varandra. Men nu har parterna lyckats komma överens efter en förlikning i hyresnämnden.

I våras bröt hyresförhandlingarna mellan VS-Hus och Hyresgästföreningen ihop. VS-Hus förhandlare lämnade förhandlingsbordet efter att Hyresgästföreningen lagt fram sitt bud på 0,8 procent. Hyresgästföreningen stämde VS-Hus på 5000 kronor per lägenhet för brott mot förhandlingsordningen. VS-Hus i sin tur ansökte till hyresnämnden om att få säga upp förhandlingsordningen. 

I tisdags möttes parterna i hyresnämnden. Efter att ha diskuterat ett tag kunde de enas om en lösning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresgästföreningen behåller den förhandlingsordning som sagts upp, och som motprestation drar vi tillbaka skadeståndskravet, säger Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Annons

En av VS-Hus invändningar var att hyresnivåerna för deras lägenheter ligger för lågt. Nu går Hyresgästföreningen med på att förhandla hyrorna för 160 lägenheter enligt bruksvärdesprincipen, det vill säga man ska gå igenom lägenhet för lägenhet för att se om de har skäliga hyror.

– Vi tror inte att alla 700 lägenheterna har för hög hyra. Men för en del lägenheter kan hyran komma att höjas, i vissa andra att sänkas, säger Mårten Gulin.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Hyrorna ska prövas i hyresnämnden den 16 januari. Den 13 januari sätter sig Hyresgästföreningen och VS-Hus vid förhandlingsbordet nästa gång.
– Förhoppningsvis kommer vi överens innan prövningen, säger Mårten Gulin.

Annons

Läs även: VS-Hus vill ha höjningar på uppåt fem procent efter strandning

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.