Annons

Hyresgästföreningen positiv till klimatmål

Nyheter Förra veckan undertecknades de kommunala bostadsbolagens Kyotoprotokoll. På åtta år ska energiförbrukningen sänkas med en femtedel. Hyresgästföreningen är optimistisk men kräver att bolagen lyssnar på de boende.​
Det var den 6 februari som drygt 80 kommunala bostadsbolag enades om innehållet i vad som bäst kan beskrivas ett slags Kyotoprotokoll för bostadsbranschen.
Senast år 2016 ska bolagen ha sänkt sin energiförbrukning med en femtedel.
– Det är väldigt ambitiöst, men fullt möjligt, säger Ulrika Jardfelt, chef för Fastighetsutveckling vid Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation.
Anders Mattsson är förhandlingsansvarig vid Hyresgästföreningen. Han är positiv till initiativet, men efterlyser tydligare fokus på kostnaderna och vad satsningen betyder för hyresgästerna.
– Det får inte bli så att åtgärderna kostar mer än de smakar, att hyrorna höjs för att bolagen vill spara energi. Då är det helt fel, säger Anders Mattsson.
 
Anders Mattsson förutsätter att bostadsbolagen kommer att ta kontakt med Hyresgästföreningen för att diskutera energiåtgärderna. Något annat vore direkt förödande, anser han.
– Ett absolut villkor för att det här ska fungera är ju att hyresgästerna görs delaktiga, säger han.
Hyresgästföreningen arbetar just nu med en egen strategi hur de tillsammans med bostadsbolagen ska kunna sänka energiförbrukningen i Sverige.
Strategin ska presenteras vid ett seminarium i början på april.

Annons
Fakta: Hyresgästerna bor billigare

Fakta: Bostadssektorns energiförbrukning

Byggnader står för 40 procent av energianvändningen i Sverige, varav de kommunala bostadsbolagen står för 10 procent.De 80 bolag som deltar i projektet äger sammanlagt 400 000 lägenheter.Källa: Sabo

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.