Annons

Hyresgästföreningen i region Mitt vill höja valdeltagandet

Dalarna En bostadspolitisk vecka i Karlstad, ”Lilla Almedalen” i Borlänge och heta stolen på gator och torg i Sörmland. Det är några av de aktiviteter Hyresgästföreningen i region Mitt har på gång under valåret.

– När det gäller generella frågor vi ska driva är en av de mest centrala att uppmana alla att ta reda på vad partierna tycker och faktiskt gå och rösta, säger Annakari Berglund, bostadspolitisk strateg och valårssamordnare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Region Mitt har startat en valarbetsgrupp med både anställda och förtroendevalda, som representerar alla län i regionen. Tyngdpunkten under valåret kommer att ligga på lokala aktiviteter. Alla kommunföreningar som inte redan har gjort det håller på att ta fram bostadspolitiska program med krav att driva lokalt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annakari Berglund, bostadspolitisk strateg och enhetschef på Hyresgästföreningen region Mitt.

– I Strängnäs tar de bland annat upp att fler hyresrätter till en rimlig kostnad måste byggas, i Eskilstuna att grönområden ska bevaras vid förtätning och i Årjäng är ett krav att hyresgästerna får mer inflytande vid renoveringar. De här programmen är jätteviktiga när vi uppvaktar politiker, säger Annakari Berglund.

Annons

På Kronoparken i Karlstad planerar Hyresgästföreningen sex eftermiddagar och kvällar fyllda med bostadspolitik 28 maj-2 juni. I Borlänge kommer en dag i vår att vikas åt ”Lilla Almedalen”, där allmänheten får möjlighet att ställa sina frågor till företrädare för de politiska partierna. Politikerutfrågningar i mindre format planeras i Sörmland.

– Idén där är att köpa en fåtölj på loppis och sedan ordna en slags heta stolen med politiker ute på gator och torg, säger Annakari Berglund.

Annons
Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

I slutet av maj kommer även ett evenemang att äga rum i Örebro som en del av den landsomfattande kampanjen ”In my backyard”. Kampanjen är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, skivbolaget Universal och tio svenska artister, som ska sätta fokus på bostadsbristen bland unga vuxna.

Läs också Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.