HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen i region Mitt vill höja valdeltagandet

Dalarna En bostadspolitisk vecka i Karlstad, ”Lilla Almedalen” i Borlänge och heta stolen på gator och torg i Sörmland. Det är några av de aktiviteter Hyresgästföreningen i region Mitt har på gång under valåret.

– När det gäller generella frågor vi ska driva är en av de mest centrala att uppmana alla att ta reda på vad partierna tycker och faktiskt gå och rösta, säger Annakari Berglund, bostadspolitisk strateg och valårssamordnare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Region Mitt har startat en valarbetsgrupp med både anställda och förtroendevalda, som representerar alla län i regionen. Tyngdpunkten under valåret kommer att ligga på lokala aktiviteter. Alla kommunföreningar som inte redan har gjort det håller på att ta fram bostadspolitiska program med krav att driva lokalt.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna
Annakari Berglund, bostadspolitisk strateg och enhetschef på Hyresgästföreningen region Mitt.

– I Strängnäs tar de bland annat upp att fler hyresrätter till en rimlig kostnad måste byggas, i Eskilstuna att grönområden ska bevaras vid förtätning och i Årjäng är ett krav att hyresgästerna får mer inflytande vid renoveringar. De här programmen är jätteviktiga när vi uppvaktar politiker, säger Annakari Berglund.

På Kronoparken i Karlstad planerar Hyresgästföreningen sex eftermiddagar och kvällar fyllda med bostadspolitik 28 maj-2 juni. I Borlänge kommer en dag i vår att vikas åt ”Lilla Almedalen”, där allmänheten får möjlighet att ställa sina frågor till företrädare för de politiska partierna. Politikerutfrågningar i mindre format planeras i Sörmland.

– Idén där är att köpa en fåtölj på loppis och sedan ordna en slags heta stolen med politiker ute på gator och torg, säger Annakari Berglund.

Läs ocksåStörsta allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering

I slutet av maj kommer även ett evenemang att äga rum i Örebro som en del av den landsomfattande kampanjen ”In my backyard”. Kampanjen är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, skivbolaget Universal och tio svenska artister, som ska sätta fokus på bostadsbristen bland unga vuxna.

Läs också Därför riskerar du kraftigt höjd hyra vid renovering Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Kan tvingas flytta – men Maya och Ann-Marie får ingen hjälp från ministern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.