HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen säger upp samlingslokaler

Gotland Hyresgästföreningen har sagt avtalen för alla samlingslokaler hos Gotlandshem. Orsaken är en tvist om vem som är ansvarig när lokalerna nyttjas av hyresgäster.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästföreningen säger upp avtalet om samlingslokaler.

Hyresgästföreningen har avtal på totalt femton samlingslokaler hos Gotlandshem. Lokalerna har exempelvis kunnat nyttjas för arbetsgrupper, lokal verksamhet eller av hyresgäster för privata tillställningar. Men nu har föreningen sagt upp alla avtal.

— Vi tycker att det har fungerat bra och vi är nöjda med hur avtalen sett ut. Det är Hyresgästföreningen som velat förändra villkoren på ett sätt som vi inte är överens om, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Läs ocksåGotlandshem vill höja hyrorna - men får kritik: "Tar i för mycket"

Avtalet har funnits sedan 2003 med det var först nyligen som Hyresgästföreningen upptäckte att avtalet innebär att föreningen står som ansvarig om det exempelvis uppstår skador när lokalerna nyttjas. Föreningen anser att det är hyresvärdens ansvar eftersom de är fastighetsägare.

— Det är en rent principiell fråga, vi kan inte ta ansvar för vad som sker i lokalerna. Vår uppfattning är att det här är hyresgästernas lokaler och att vi administrerar uthyrningen, säger Anders Wall, strateg på Hyresgästföreningen.

Lokalerna har sagts upp till den 30 september i år och kan fram tills dess nyttjas som tidigare. Vad som händer sedan är oklart.

Läs ocksåGotlandshem måste sälja för att nå nya vinstmål

— Vi får se om hur vi ska hantera dem. Men eftersom det är ganska låg utnyttjandegrad på en del så är det tveksamt om vi kommer behålla alla lokaler framöver, säger Elisabeth Kalkhäll på Gotlandshem.

Både Hyresgästföreningen och Gotlandshem säger sig vara beredda att diskutera frågan vidare.

— Vi kommer begära förhandling om nyttjandet av lokalerna och min förhoppning är att hyresgästerna ska få tycka till om vad som ska ske med dem, säger Anders Wall på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora"
Fakta: Samlingslokalerna som sägs upp
Lokal Uthyrningstillfällen 2019 Möjliga uthyrningstillfällen
Vitkålen 154 365
Slite 51 365
Melonen 33 365
Riggen 31 365
Fjällskivlingen 21 365
Taptot 11 365
Lien 10 365
Hemse 9 245
Dillen 9 306
Vargen 6 365
Castor 6 365
Klinte 5 365
Bösspipan 4 365
Östertull 2 365
Terra Nova 0 365
Läs också Nya satsningar i Klockaretorpet Protestbrev till region Sydost

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.