Annons

Hyresgästföreningen ser över SD-hantering

Nyheter Efter SD:s valframgångar och bråket kring en annons i början av sommaren ska Hyresgästföreningen nu se över den gemensamma hållningen gentemot Sverigedemokraterna.

I maj i år hörde ett hundratal missnöjda medlemmar av sig till Hyresgästföreningen. Anledningen var att Sverigedemokraterna som enda riksdagsparti inte lyfts fram i organisationens kampanj flerhem.nu. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder försvarade då beslutet att hålla SD utanför med att partiet inte delar föreningens värderingar och att det saknar en samlad bostadspolitik. 

– Vi vill lyfta fram partier som vill att alla ska ha rätt till ett boende till en rimlig kostnad, oavsett var man kommer ifrån och hur länge man varit i Sverige, sade Marie Linder. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Nu har förbundskontoret fått i uppdrag att se över hanteringen av SD. Bland annat ska Hyresgästföreningens etiska regler ses över och en gemensam hållning gentemot Sverigedemokraterna tas fram. Den 5 november ska de reviderade etiska reglerna presenteras vid förbundsstyrelsens möte. 

Annons

Vad resultatet av översynen kommer att bli är för tidigt att tala om, enligt Sofia Stenfeldt, pr-samordnare på Hyresgästföreningen. Men målet är en tydligare, mer samlad hållning gentemot SD. 

– I nuläget är det så att vi återkommande måste fråga oss om vi ska hantera SD som ett parti som alla andra eller inte. Om vi kunde landa i en gemensam hållning skulle det leda till att vi kan hantera dessa frågor enklare och i slutändan bedriva en bättre bostadspolitik, säger Sofia Stenfeldt. 

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Hyresgästföreningens policy säger sedan flera år tillbaka att SD ska bjudas in till de debatter där alla partier i riksdag eller kommunfullmäktige bjuds in, där SD har mandat. Enligt Sofia Stenfeldt är det sällsynt att SD:s företrädare bjuds, men menar att det beror på att det är ovanligt att Hyresgästföreningen anordnar debatter av det slaget. Dessutom bedrivs lobbyverksamhet gentemot SD på flera håll i Sverige.

Annons

– Det finns ingen rekommendation mot den typen av arbete, tvärtom kan det vara viktigt i kommuner där SD har stort inflytande. Samtidigt är det så att SD:s värderingar är oförenliga med Hyresgästföreningens. De verkar inte för att alla ska ha bostäder utan för att vissa ska ha det, säger Sofia Stenfeldt.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.