HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen till storms mot kommunalt vinstuttag i Malmö

Malmö Sluta nalla pengar ur det kommunala bostadsbolagets kassa! Den uppmaningen riktar Hyresgästföreningen till politikerna i Malmö stad.

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit har kommunledningen beslutat att under 2015 plocka 30 miljoner kronor från MKB och satsa dessa på bostadssociala åtgärder i kommunen. Det innebär en dubbel beskattning av de cirka 23 000 hushåll som råkar bo hos bolaget, menar Hyresgästföreningen. 

– Det är helt orimligt att MKB:s hyresgäster ska betala mer till den kommunala verksamheten än andra hyresgäster, villaägare och bostadsrättsinnehavare, säger  Kenneth Gustavsson, ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Läs ocksåRökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad”MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

I år höjer MKB hyrorna med 1,6 procent. Det motsvarar cirka 29 miljoner kronor i ökade intäkter för bolaget. Vinstuttaget som politikerna nu gör motsvarar hela hyreshöjningen vilket kan försvåra kommande hyresförhandlingar, befarar Hyresgästföreningen.

– Vi ifrågasätter om det är rimligt att Hyresgästföreningen ska gå med på  höjda hyror när sedan kommunledningen lägger beslag på hela hyreshöjningen. De pengarna ska ju gå till att bygga nytt och underhålla och renovera befintliga bostäder, säger Kenneth Gustavsson.

Annons

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö, har tidigare i Hem & Hyra försvarat vinstuttaget med att MKB inte är ett vanligt företag utan ett redskap för kommunen. Lagstiftningen gör det möjligt att föra över pengar från det kommunala bostadsbolaget för att täcka kostnader för kommunens bostadssociala arbete. 

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

– Vi har en stor problematik med hemlöshet. Som kommun har vi ett ansvar, både att se till att det byggs mer bostäder och att ta ett bostadssocialt ansvar. Därför har vi valt att ta en del av den kostnaden som vi har som kommun från MKB men i det långa loppet vill vi att MKB ska bygga mer. Därför är vi noga med att inte försämra förutsättningarna för bolaget, sa hon i höstas.

Det resonemanget köper inte Kenneth Gustavsson. 

– Även om det är lagligt betyder det inte att det är rimligt.  Många av våra medlemmar är rejält upprörda, säger han. 

Annons
Läs ocksåRekordnotan: 337 000 kronor för rökare som flyttat utFörbjudet att röka

Hyresgästföreningen tänker nu kampanja mot vinstöverföringen för att väcka opinion. 

– Vi kommer också att kontakta kommunledningen för att få till ett möte och diskutera frågan, säger Kenneth Gustavsson.

Läs också De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.