Annons

Hyresgästföreningen vill se lagändring

Nyheter 20 000 lägenheter – bara i Stockholm. Det hade kunnat byggas om kommunerna inte plockat ut miljardbelopp ur bostadsbolagen. Nu vill Hyresgästföreningen att lagen ändras.

För fyra år sedan tillkom en rad förändringar i hyreslagen. Allmännyttan skulle framöver konkurrera på lika villkor som de privata bostadsbolagen och bli mer affärsmässiga. 

Vidare innebar lagändringarna nya regler för värdeöverföringar mellan bolaget och dess ägare, det vill säga kommunen. En lagändring som missbrukats, konstaterar Hyresgästföreningen i en stor utvärdering.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Boven i dramat är en ny paragraf som tillåter bostadsbolagen att använda sin vinst för att främja integration och social sammanhållning i kommunen.

– I princip är spjället öppet att ta ut hela vinsten med hänvisning till paragrafen, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström.

Året innan lagen infördes, 2010, plockade landets kommuner ut totalt 412 miljoner kronor ur de allmännyttiga företagen. Tre år senare hade summan femfaldigats, utslaget per år. Bara under 2012 fördes 3,6 miljarder kronor över från allmännyttan till kommunerna.

Annons
Läs ocksåSe upp – detta får din hyresvärd inte göra

Hyresgästföreningen kommer att arbeta för att den omtvistade paragrafen stryks ur lagstiftningen och att värdeöverföringar i strid mot lagen ska återföras till respektive bolag.

– Sedan reglerna ändrades har man i Stockholms stad tagit ut cirka 5 miljarder kronor. Hade pengarna använts till nyproduktion kunde man ha byggt 15 000 till 20 000 hyresrätter. Vi kommer att driva frågan och väcka riksdag och regeringens intresse för att få dem att strama åt reglerna, säger P-G Nyström.

Även Boverket har i en färsk rapport riktat kritik mot vinstöverföringarna och uppmanar regeringen att ställa sig frågan om detta var avsikten med lagändringen.

Läs ocksåEfter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagenKatrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.

Ytterligare ett problem med att bostadsbolagens vinst används för att finansiera kommunernas integrationsprojekt är att alla invånare inte är med och betalar, konstaterar P-G Nyström.

Annons

– Det är orimligt att hyresgästerna ska belastas med en extra skatt för åtgärder som borde belasta skattekollektivet gemensamt.

Lagändringarna som infördes för fyra år sedan innebar också krav på ett bättre boendeinflytande från hyresgästerna. Även här har utvecklingen gått åt fel håll, med många boinflytandeavtal som sagts upp och sämre ekonomiska möjligheter för att bedriva lokal boendeinflytandeverksamhet.

Läs också Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..." Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor Malmös vinstuttag: 400 miljoner på sju år - undantaget blev regel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.