HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästs hälsa inte skäl ställa högre krav

Sala Enskilda hyresgästers speciella behov påverkar inte nivån på underhållskravet. En Salakvinna med astma och allergi förlorade därför en tvist mot sin hyresvärd om en dörr som inte sluter tätt.

Vid ytterdörren till Salakvinnans lägenhet är det ett glapp på några millimeter som innebär att det sugs in oren luft.

Kvalitén på inandningsluften har därför, enligt den sjuka kvinnan, kraftigt försämrats. Något som syns på de smutsiga filtren på filtreringsapparaten som hon använder för att kunna andas.

Läs ocksåHyresgäst i Helsingborg anses vara en brandfara

Hyresvärden Salabostäder har flera gånger varit dit och försökt täppa igen glipan genom att byta tätningslist och skruva åt låsblecket. Men man har inte lyckats få det helt tätt.

Det behövs också ett visst drag för att huset ska ventileras i tillräcklig omfattning, har man påpekat från företagets sida.

Hyresgästföreningen har tagit sig an den sjuka kvinnans problem och drivit hennes ärende hos hyresnämnden för att genom ett så kallat åtgärdsföreläggande tvinga fram en lösning.

Läs ocksåMåste sova i hemmet två nätter i veckan

Parterna var överens om de faktiska omständigheterna när de  nyligen möttes i rätten.

Hyresvärden medgav att ett visst luftdrag förekommer och hyresgästen hade förståelse för att förhållandena i hennes lägenhet inte är värre än i andra hus av samma ålder med självdrag.

Alltihop utmynnade därmed i frågan om det kan ställas högre krav på en hyresvärd utifrån hyresgästens enskilda behov. Exempelvis i form av extra underhåll i en lägenhet som hyrs av en sjuk person.

Läs ocksåDom: Ersättningslägenhet får vara mindre och dyrare

Svaret är nej, kom hyresnämnden fram till i sin tolkning av i sammanhanget tillämpliga lagparagrafer.

Bedömningen ska göras utifrån ett objektivt hyresgästintresse. Omständigheter som rör endast en enskild person kan man normalt inte kräva att det ska tas hänsyn till.

Så Salakvinnans hälsoproblem påverkar inte kraven som kan ställas på hennes hyresvärd, ansåg hyresnämnden.

Läs också Fick hjälp av grannen att fånga den misstänkte tjuven Hyresgäst kastade saker från lägenhet - blir uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.