Annons

Hyresgästs hälsa inte skäl ställa högre krav

Sala Enskilda hyresgästers speciella behov påverkar inte nivån på underhållskravet. En Salakvinna med astma och allergi förlorade därför en tvist mot sin hyresvärd om en dörr som inte sluter tätt.

Vid ytterdörren till Salakvinnans lägenhet är det ett glapp på några millimeter som innebär att det sugs in oren luft.

Kvalitén på inandningsluften har därför, enligt den sjuka kvinnan, kraftigt försämrats. Något som syns på de smutsiga filtren på filtreringsapparaten som hon använder för att kunna andas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden Salabostäder har flera gånger varit dit och försökt täppa igen glipan genom att byta tätningslist och skruva åt låsblecket. Men man har inte lyckats få det helt tätt.

Det behövs också ett visst drag för att huset ska ventileras i tillräcklig omfattning, har man påpekat från företagets sida.

Hyresgästföreningen har tagit sig an den sjuka kvinnans problem och drivit hennes ärende hos hyresnämnden för att genom ett så kallat åtgärdsföreläggande tvinga fram en lösning.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Parterna var överens om de faktiska omständigheterna när de  nyligen möttes i rätten.

Hyresvärden medgav att ett visst luftdrag förekommer och hyresgästen hade förståelse för att förhållandena i hennes lägenhet inte är värre än i andra hus av samma ålder med självdrag.

Alltihop utmynnade därmed i frågan om det kan ställas högre krav på en hyresvärd utifrån hyresgästens enskilda behov. Exempelvis i form av extra underhåll i en lägenhet som hyrs av en sjuk person.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Svaret är nej, kom hyresnämnden fram till i sin tolkning av i sammanhanget tillämpliga lagparagrafer.

Annons

Bedömningen ska göras utifrån ett objektivt hyresgästintresse. Omständigheter som rör endast en enskild person kan man normalt inte kräva att det ska tas hänsyn till.

Så Salakvinnans hälsoproblem påverkar inte kraven som kan ställas på hennes hyresvärd, ansåg hyresnämnden.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.