Annons

Hyreshöjning hos Åtvidabergs bostads AB

Åtvidaberg Åtvidabergs bostads AB:s närmare 600 hyresgäster får en hyreshöjning på i genomsnitt cirka 0,65 procent från 1 april.

Uppgörelsen med Hyresgästföreningen innebär att höjningen blir 5,87 kronor per kvadratmeter och år. Det betyder att en lägenhet på 70 kvadratmeter blir 34 kronor dyrare i månaden. I genomsnitt ger det en höjning på cirka 0,65 procent i hela bolagets bostadsbestånd.

– Orsaken är den klassiska. Det handlar om att våra kostnader ökar, främst uppvärmningskostnader och löner, säger Fredrik Klint, vd för Åtvidabergs bostads AB.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Bolaget hade begärt en höjning med 1,25 procent. Trots att resultatet blev lägre är han ganska nöjd.

– Vi har sagt att det ska kosta en tusenlapp mindre att bo i Åtvidaberg än i Linköping, det vill säga ungefär som priset på ett busskort. Och där ligger vi nu.

Annons

I gengäld går uthyrningen bra, enligt Fredrik Klint.

Läs också

– I början av 2009 hade vi 93 tomma lägenheter. I dag har vi ett 20-tal och det är vad som behövs för att det ska fungera med omflyttningar. Det blir ofta ett glapp på någon månad när någon säger upp en lägenhet innan nästa flyttar in, så det är helt okej siffror.

Även från Hyresgästföreningens sida är tongångarna positiva efter den avslutade förhandlingen.

– Det känns som en rimlig nivå. Kostnadsökningar finns överallt och i Åtvidabergs fall är det fjärrvärmen som går upp en del medan vatten, avlopp och sopor ligger still, säger Erik Malmberg, Hyresgästföreningens förhandlare.

Annons
Läs ocksåFörsta helrenoveringen på 30 år

Han konstaterar att fjärrvärmen brukar vara den största taxebundna kostnaden för en fastighetsägare. I Åtvidaberg höjs taxan med 3,8 procent i år.

– Det spelar så klart roll, säger Erik Malmberg, som är nöjd med att man ändå kunde komma överens på en nivå som ligger i närheten av genomsnittet för länet och landet.

Läs också En person dog i lägenhetsbrand i Åtvidaberg Klart med nya hyror i Åtvidaberg Svårt att bygga nytt i Åtvidaberg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.