Annons

Första helrenoveringen på 30 år

Åtvidaberg För första gången på 30 år har ett hyreshus totalrenoverats i Åtvidaberg. Närmare 200 personer dök upp för att titta på de nygamla lägenheterna när hyresvärd och hyresgäster höll ett gemensamt öppet hus.

En kristallkrona hänger i taket i trapphuset. Prismorna skapar ett ljusspel över postboxarna som Shafika Bahadori passerar på väg mot sin lägenhet på tredje våningen. I dag tar hon trapporna men den nyinstallerade hissen är den allra bästa av de förändringar som huset har genomgått, tycker Shafika Bahadori.

Hon och barnen har bott i trean på Höjdvägen 2 i fem år. Men i våras fick de flytta ut, till en evakueringslägenhet i området Eksätter. Det 60 år gamla hyreshuset skulle renoveras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Det gick bra. Vi behövde bara packa och så fick vi hjälp med flytten, säger Shafika Bahadori.

För en dryg vecka sedan kunde familjen återvända.

— Allt är nytt och fräscht. Köket och badrummet har blivit större och vi har fått stor kyl och frys. Men hissen är det bästa.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Hyreshöjningen som Åtvidabergs bostads AB och Hyresgästföreningen har kommit överens om då lägenheternas standard har höjts är hon inte lika förtjust i. Nu betalar hon 6 600 kronor i månaden för sin trea, vilket är drygt 1 000 kronor mer än före renoveringen.

— Det är okej, men det kommer att gå upp mer tyvärr.

Överenskommelsen innebär en intrappning av hyreshöjningen under två och ett halvt års tid och när den är fullt genomförd så har hyrorna höjts med cirka 50 procent.

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Det är en av anledningarna till att bara fem av 13 hyresgäster väljer att flytta tillbaka.

Annons

— Några har inte råd med de nya hyrorna. Så är det. Några har valt att bo kvar i sina evakueringslägenheter och andra har vi hjälp med andra bostäder, berättar Agneta Westrin, bostadshandläggare på Åtvidabergs bostads AB.

Men hon och Fredrik Klint, vd på bolaget, är eniga om att Åtvidaberg behöver ett hyreshus med hög standard.

— Det finns hyresgäster som efterfrågar det, trots att hyran blir högre, säger Agneta Westrin.

En av dem är Fröydis Sandberg. 80-åringen har precis lämnat ett 250 kvadratmeter stort hus på landet och flyttat in i en trea.

— Det känns tryggt att flytta in till samhället nu när jag kommit upp i den här åldern, tycker hon.

Fröydis Sandberg berättar att hon letat lägenhet ett tag och tittat på flera men inte hittat någon hon varit nöjd med förrän hon blev erbjuden en av de nyrenoverade på Höjdvägen.

— Jag fick vara med och välja färg i köket. Det känns jättebra.

Fröydis Sandberg är glad att hon till sist hittade en lägenhet som hon kunde tänka sig att bo i.

Fröydis Sandberg fick också vara med och klippa bandet när huset återinvigdes på torsdagen med öppet hus. Många Åtvidabergare passade på att komma och titta.

Annons

— Det har nog varit uppåt 200 personer här, säger Fredrik Klint, som är både glad och lättad över att projektet är i hamn.

Renoveringen har tagit ett halvår och har delvis utförts av bolagets egen personal.

— Annars hade det inte gått, det hade blivit för dyrt, menar han.

Satsningen har kostat cirka 15 miljoner kronor.

Huset på Höjdvägen 2 är totalrenoverat.

På Höjdvägen finns ytterligare två likadana hus och på sikt hoppas Fredrik Klint att även de ska kunna genomgå samma omfattande ansiktslyftning. Men det får vänta tills vidare.

— Under 2020 måste vi slicka såren, säger han.

Fakta: Höjdvägen 2
  • Huset byggdes på 1960-talet. Det mesta är nytt men trappräckena har bevarats för att behålla något av husets ursprungliga karaktär.
  • I huset finns 16 lägenheter, nio tvårummare på 55 kvadratmeter och sju treor på 68 kvadrat. När renoveringen påbörjades i våras var tre lägenheter outhyrda då hyresvärden valt att inte hyra ut dem på nytt när hyresgäster flyttat.
  • Efter renoveringen är alla lägenheter utom två, som reserverats för visningar, uthyrda.
  • Åtvidabergs bostads AB äger och förvaltar 565 lägenheter.
Läs också Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.