HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyreshus rustas upp i Visby

Visby Hyreshusen på Stjärngatan i Visby får nya fasader och fönster. Gotlandshem satsar 35 miljoner kronor på renoveringen som kommer att pågå under minst två år.
Foto: Sören Ruthström
,

Hyreshusen på Norrområdet i Visby uppfördes på 1940 och -50-talet, men i samband med energikrisen på 1970-talet tilläggsisolerades fasaderna med eternitplattor för att minska värmekostnaderna. Nu nästan 40 år senare har eterniten gjort sitt och flera plattor har börjat lossna och gå sönder.

– Vi kommer att plocka ner plattorna och putsa om husen så de får ett utseende som de hade från början. I alla fall ska det påminna om den tiden, säger Bert-Inge Hellenberg, byggnadsingenjör på Gotlandshem.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Totalt handlar det om cirka 230 lägenheter som berörs av renoveringen. Arbetena inleddes i mitten av november förra året och kommer att pågå fram till 2016.

–  Vi tar två hus i taget och beräknar att det tar två-tre månader per hus. Går allt vägen så kommer vi att bli klara på två år, men det beror på vädret och vilken vinter vi får. Det krävs minst fem plusgrader för att det ska gå att putsa fasaderna, förklarar Bert-Inge Hellenberg.

Förutom fasadrenoveringen får alla lägenheter nya fönster. En åtgärd som räknas som en standardhöjning vilket kommer ge de boende en hyreshöjning på 12 kronor per fönster.

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

– Det kommer att bli bättre inomhusklimat, bättre värme och inte så kallt och dragigt. De nya fönstrena skyddar även bättre mot buller, säger Bert-Inge Hellenberg.

Läs också Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken Efter hyresbråket - så stor blir höjningen hos Gotlandshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.