Annons

Hyreshuset som är Jans hem ska säljas – men köparen hålls hemlig

Tanum Kyrkskolan i Fjällbacka ska säljas. Och hyresgästen Jan Bideke är arg. Inte minst på att politikerna håller hemligt vem som ska bli hans nya hyresvärd. "Smusslet och hemlighållandet är avskyvärt", säger han.
Foto: Kajsa Wedberg
Förtroendet för den borgerliga majoriteten i Tanums kommun är förbrukad, säger Jan Bideke, efter beslutet att tillåta försäljning av hyreshuset han bor i, till en icke namngiven köpare. "Vi hyresgäster får förbereda oss på att det kan vara en oseriös köpare, säger han. Det känns inte bra.

Hem & Hyra har tidigare berättat om affären där kommunala Tanums Bostäder lagt ut två hyreshus, med bästa läge, i Fjällbacka till försäljning. Nu har kommunfullmäktige bestämt sig och vid sitt senaste sammanträde röstades försäljningen igenom. Sonny Haglund, KD, som var tveksam till affären valde att rösta nej. Och han är besviken idag.

– Jag tycker att det är tråkigt att det såldes, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sonny Haglund har själv bott i huset och det var diskussioner om han verkligen kunde delta i omröstningen, då han kunde anses som jävig. Men hans röst blev inte den avgörande och han sedan han lämnat medlemskapet i den vilande bostadsrättsföreningen så är frågan om jäv undanröjd.

Men debatten efter beslutet om försäljningen handlar inte så mycket om själva omröstningen, utan om vem det är som ska köpa husen. Det hålls hemligt av styrelsen. Sonny Haglund säger att han inte vet köparen är.

– Styrelsen hänvisar till affärshemligheter, säger han, och erkänner att han tycker det känns tveksamt om det är en riktig hantering.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Det går dock ett rykte i bygden om ett byggbolag som ska ha lagt bud på fastigheten. När Hem & Hyra ringer det namngivna bolaget förnekar de kraftfullt att de skulle vara köpare och säger att de inte ens känner till fastigheten.

Köpare finns nu till de två husen i Fjällbacka. Men vem det är som blir hyresgästernas nya värd hålls hemligt.

– Det är ju väldigt knepigt att kommunen kan hålla det hemligt, säger hyresgästen Jan Bideke, som tidigare berättat i Hem & Hyra att hyresgästerna själva varit intresserade av att köpa husen.

Jan Bideke menar att hela affären med smussel och hemlighållande gör att det känns oseriöst. Han skräder inte orden utan säger att det är avskyvärt hanterat:

Annons
Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Det är ganska många i husen som är oroliga nu. Men vi förbereder oss på att det kan vara en oseriös köpare, vilket vi självklart hoppas att det inte är. Men vi vet ju inte, säger han.

Han uttalar stor besvikelse över hur politikerna i Tanum hanterat affären och Tanums Bostäders hyresgäster:

– Jag har haft stort förtroende för de borgerliga politikerna i kommunen tidigare, även om jag inte alltid har hållit med dem. Jag har trott att de sett till kommunens bästa. Men hur de hanterat den här affären har fått mig att tappa allt tro på dem. Mitt förtroende för dem är helt i botten, säger Jan Bideke.

Anledningen till försäljningen är att få loss kapital för nybyggnation av 24 lägenheter på Anneberg, enligt bostadsbolaget Tanums Bostäder.

Miljöpartisten Michael Halvarsson har varit en av de mest kritiska till affären och menar att risken för att lägenheterna nu kommer att göras om till dyra bostadsrätter är stor. Det kommer i sin tur att utarma samhället, är hans åsikt. Och under debatten i kommunfullmäktige var Michael Halvarsson mycket kritisk till att  kommunen håller en köpare hemlig.

– Jag är inte säker på att det är något skumt, säger han till Hem & Hyra. Men hemlighetsmakeriet gör ju att man undrar. Jag tycker att man agrar osunt mot hyresgästerna och förstår deras oro. Vem står bakom affären egentligen?

Michael Halvarsson menar också att affären kan leda till ytterligare nedsläckning av centrala Fjällbacka och anser att kommunen hade alternativ till den här försäljningen genom att till exempel sälja det fastighet som innehåller båtförvaring och en pool.

Annons

–Är det sådant kommunen ska äga? frågar han sig.

Mäklaren, Oscar Olofsson på SFR, som haft i uppdrag att hitta köpare till Kyrkskolan säger till Strömstads Tidning:

– Men vi har en överenskommelse om att inte gå ut med köparen. Kanske släpper vi det om fjorton dagar, säger mäklaren till tidningen.

 

 

Läs också Nu ska ödet avgöras för hyreshusen i Fjällbacka Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.