HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyreshusets källare var fullt med ormar

Malmö Ormrummet upptäcktes av en slump när en reparatör gick fel. Flera av djuren var döda och de levande hade inte tillgång till vatten. Nu åtalas en hyresgäst för djurplågeri.

Teknikern var på jakt efter ett fel i mobilnätet när han gjorde upptäckten i ett hus i centrala Malmö. När han av misstag öppnade fel dörr i källaren möttes han av en “obeskrivlig stank”. Han såg terrarier, blev rädd och ringde polisen.

Läs ocksåDärför är husdjuren så viktiga under coronakrisen

Poliserna upptäckte både levande och döda djur. I ett pm beskriver en av poliserna lukten i den 30-gradiga värmen som en “kombination av ruttet kött och avföring”.

En inventering visade att det fanns 26 levande ormar, en ödla och en mus. Bland annat boa- och pytonormar på några meters längd. Men det fanns även ett tiotal döda och ruttnande ormar. Djuren saknade vatten och vissa förvarades i plastlådor. Ditkallade experter befarade att det fanns risk att djur kunde ha rymt på grund av glipor och bristfälliga låsanordningar.

Läs ocksåDen vanligaste hunden är en labrador som ofta heter Molly

Ormägaren bor själv i samma hyreshus och har disponerat källaren i flera år efter avtal med tidigare ägare. Den nuvarande hyresvärden har uppgett för polisen att de själva inte haft åtkomst till utrymmet.

I Malmö krävs det tillstånd för att ha ormar i flerfamiljshus. Tillstånd saknades i detta fallet och miljöförvaltningen menar att de aldrig skulle ha godkänt ormar i en källare i ett hyreshus.

Upptäckten gjordes i höstas och nu åtalas ormägaren. Enligt stämningsansökan utsatte han djuren i källaren för lidande. De ska inte ha fått tillräckligt med vatten och bott i en alltför torftig miljö utan tillräcklig tillsyn. Åklagaren menar att det rör sig om djurplågeri,  alternativt brott mot djurskyddslagen. Mannen har erkänt brott och berättat i förhör att han tappade kontroll över sin hobby.

Läs ocksåKacklande grannar ökar trivseln i Borås

Djuren som var vid liv vid upptäckten omhändertogs och avlivades senare efter beslut av länsstyrelsen.

Läs också Dalabolag nekar kattägare lägenhet - juridiskt tveksamt Boende gillar kattfritt – men Hanna förstår inte förbudet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.