Annons

Hyresklart hos Gävlevärdar

Gävle Nya hyror för närmare 6 000 privatägda lägenheter i Gävle är nu klara. Höjningen blir i de allra flesta fallen 0,65 procent.

Det finns fortfarande inget påskrivet avtal mellan Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna om  nya hyror för drygt 15 000 kommunägda lägenheter i Gävle från och med 1 mars.

Men de flesta större privata hyresvärdarna har nu gjort upp med Hyresgästföreningen om vad som gäller för 2016.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För de värdar med cirka 4 000 lägenheter som branschorganisationen Fastighetsägarna förhandlat för blir höjningen 0,65 procent från 1 januari med retroaktiv betalning för den tid som redan gått fram till att hyrorna kan justeras på hyresavierna.

Uppgörelsen motsvarar 39 kronor i månaden för en lägenhet med en hyra på  6 000 kronor i månaden.

På nivån 0.65 procent har Hyresgästföreningen också gjort upp med Din Bostad och IHF Bostad, ny aktör med hyreshus i Sätra och Bomhus.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Något högre hyreshöjning, 0,7 procent, får de som bor hos Heimstaden, ny aktör på Brynäs.

Hyresgästföreningens utgångsbud var noll medan de privata värdarna presenterade krav på ända upp till tre procent.

– Som läget var tycker vi att det är en okej överenskommelse även om den ligger över både genomsnittet och över de förväntningar vi hade från början, kommenterar Annelie Norman, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Extra nöjd är att hon med att samarbetet med de förtroendevalda medlemmarna i kommunala förhandlingsrådet och delegationerna fungerat så bra på den privata sidan.

Annons

– De förtroendevalda har varit väldigt delaktiga och engagerade i år.

Ett av de företag som fortfarande inte förhandlat färdigt om nya hyror är HSB Hyresrätt.

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.