HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresklart i Munkedal

Munkedal Efter flera möten utan resultat har nu Hyresgästföreningen och Munkbo i Munkedal enats om årets nya hyror. Höjningen på knappt 2 procent gäller retroaktivt från årsskiftet.

Redan den 10 december började Hyresgästföreningen och Munkedals kommunala bostadsbolag Munkbo förhandla om 2014 års hyresnivå. Två gånger fick parterna lämna förhandlingsbordet utan en överenskommelse.

Men nu är alltså året höjning klar, det blir 1,87 procent dyrare i Munkbo. Vd Lars Johansson konstaterar att resultatet är långt ifrån bolagets yrkande, som låg på 3,7 procent. Han ser det som en tuff uppgift att möta behovet av underhållssatsningar.
– Vi måste inte skjuta upp några särskilda satsningar, utan får skära ned generellt. Det är underhållspengarna vi har att bolla med.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Björn Karlsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, är nöjd med resultatet.
– Vi har gått igenom alla poster i bolagets yrkande och det blev bra utifrån de förutsättningar som fanns. Munkedal har höga kommunala taxor, säger han.

Diskussionerna i förhandlingen handlade mycket om ifall höjningen skulle tas ut retroaktivt eller om totalsummans skulle slås ut på resten av årets månader. Hyresgästföreningen drev linjen om retroaktiv höjning och fick igenom det kravet. Det betyder att januari och februari månads höjningar hamnar på marshyran.
– Fördelen är att hyreshöjningen inte blir komprimerad utan slås ut på ett helår, säger Björn Karlsson.

Annons

När förhandlingarna har dragit ut på tiden tidigare år har Munkbo räknat om höjningen, så att bolaget fått samma summa men på färre månader. Det satte sig Hyresgästföreningen alltså emot i år.
Munkbo ser extrajobb med administration kring hyresavierna som en nackdel med retroaktivt uttag.
– Dessutom får vi inte ut höjningarna för de hyresgäster som hunnit flytta under årets första månader, säger Lars Johansson.

Läs ocksåBygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse

Även parkeringsplatser och garage går upp med 1,87 procent från årsskiftet.

Annons

Här kan du se hur mycket andra värdar i Västra Götaland höjer hyran i år. Hem & Hyra uppdaterar listan löpande.

Läs ocksåChrister, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen
Läs också Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Hyresgästföreningen oroas av utredning i Munkedal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.