HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresnämnden får bakläxa

Göteborg Kvinnan hävdade att hennes ex-pojkvän hyrt ut till ockerhyra utan hennes vetskap. Men ex-pojkvännen hördes aldrig i rätten. Nu får hyresnämnden i Göteborg bakläxa av Svea hovrätt.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om fallet. En 29-årig kvinna krävde att få tillbaka överhyra hon betalat när hon hyrt en möblerad andrahands-lägenhet i Gårdsten under 2013 och 2014.

29-åringen hade betalat 6 970 kronor i månaden för tvårumslägenheten, fast den verkliga hyran bara var 3 950 kronor. Det är tillåtet att lägga på 10 procent om man hyr ut möblerat. I det här fallet var hyrespåslaget alltså drygt 75 procent. Uthyrningen skedde dessutom svart, utan fastighetsägarens tillstånd.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Göteborgs hyresnämnd beslöt att förstahandshyresgästen, en 33-årig kvinna, skulle betala tillbaka drygt 16 500 kronor till 29-åringen. Att den yngre kvinnan även hävdade att hon blivit lurad på 22 000 kronor i deposition föll däremot utanför hyresnämndens beslutsområde, och lämnades utan åtgärd.

33-åringen hävdade att hon var oskyldig, och att det var hennes ex-pojkvän som hyrt ut lägenheten utan att hon visste om det. Men hyresnämnden ansåg att ex-pojkvännen enbart agerat bulvan åt 33-åringen, bland annat eftersom inbetalningarna i vissa fall skett direkt till kvinnans konto.

Detta får nu hyresnämnden bassning för av Svea hovrätt. Återbetalningskravet är ställt till ex-pojkvännen, och då är det han som ska krävas på pengar. Inte 33-åringen, även om det var hon som stod på förstahandskontraktet.

Läs ocksåKräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000Hyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Därför ogiltigföklarar nu hovrätten hyresnämndens beslut och återförvisar det. Detta betyder att Göteborgs hyresnämnd måste göra om prövningen.

Sedan det första beslutet togs har 33-åringen förlorat en gång till i hyresnämnden, och ska betala tillbaka 11 700 kronor till en annan andrahandshyresgäst som hon hyrt ut till.

Även detta mål är överklagat till hovrätten.

Läs ocksåKvinnans klagorop fick granne att flytta – nu vräks hon självStörningsärende i hyresnämnden.

LÄS MER:

Hyresgäst får tillbaka ockerhyra

Hyrde ut i  andra hand – för dubbla hyran

Läs också Levde i kaos utan el och nycklar – nu tvingas kvinnan bort från lägenheten Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.