Annons

Hyresnämnden ger Förbo rätt att renovera slitet hus i Marstrand

Kungälv Två hyresgäster i Marstrand protesterade förgäves mot en renovering som höjer hyran rejält. Hyresnämnden går på värdens linje. Därmed kan kommunala Förbo gå vidare med upprustningsplanerna.
Foto: Gustaf Görfelt
När två hyresgäster protesterade mot åtgärder på Bohusgatan i Marstrand fick hyresnämnden avgöra frågan. Kommunala värden Förbo får grönt ljus för planerna.

Förbos hyreshus på Bohusgatan i Marstrand är byggt på 1960-talet och slitet. Hem & Hyra har tidigare berättat att värden vill renovera fastigheten från grunden, vilket på sikt höjer hyrorna med mellan 41 och 47 procent.

I dag är endast tre av 18 lägenheter bebodda. Hyresgästerna i två av dem vill inte godkänna ingreppen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En anser att åtgärderna innebär få förbättringar men en rad försämringar, och det till en mycket hög kostnad. Hyresgästen pekar bland annat på att arbetsytorna i köket blir avsevärt mindre efter renoveringen. Den andre vill inte godkänna åtgärderna om golvvärme.

En fastighetsägare måste hämta in samtycke från berörda hyresgäster för åtgärder som höjer standarden – och därmed hyran. Om hyresgästerna inte går med på upprustningen kan värden söka tillstånd från hyresnämnden.

Annons

Men i hyresnämnden får hyresgästerna sällan rätt, visar Hem & Hyras granskning. Även i det aktuella fallet drar värden det längsta strået.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Enligt hyresnämndens bedömning har Förbo det ”beaktansvärda intresse” av att rusta upp som lagen kräver. Nämnden tycker inte heller att det är oskäligt mot hyresgästerna att åtgärderna genomförs.

Hyresnämnden ger därför Förbo grönt ljus för renoveringen. Det betyder att arbeten med nya fasader, tak, stammar, tvättstuga, ventilation, kök och badrum kan börja i år.

Annons

Beslutet kan fortfarande överklagas, det ska i så fall ske senast i dag.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

TIPS: Se Youtube-filmen där Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg svarar på frågor om hyreshöjningar vid renovering.

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.