HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresnämnden ger Förbo rätt att renovera slitet hus i Marstrand

Kungälv Två hyresgäster i Marstrand protesterade förgäves mot en renovering som höjer hyran rejält. Hyresnämnden går på värdens linje. Därmed kan kommunala Förbo gå vidare med upprustningsplanerna.
Foto: Gustaf Görfelt
När två hyresgäster protesterade mot åtgärder på Bohusgatan i Marstrand fick hyresnämnden avgöra frågan. Kommunala värden Förbo får grönt ljus för planerna.

Förbos hyreshus på Bohusgatan i Marstrand är byggt på 1960-talet och slitet. Hem & Hyra har tidigare berättat att värden vill renovera fastigheten från grunden, vilket på sikt höjer hyrorna med mellan 41 och 47 procent.

I dag är endast tre av 18 lägenheter bebodda. Hyresgästerna i två av dem vill inte godkänna ingreppen.

Läs ocksåKonflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

En anser att åtgärderna innebär få förbättringar men en rad försämringar, och det till en mycket hög kostnad. Hyresgästen pekar bland annat på att arbetsytorna i köket blir avsevärt mindre efter renoveringen. Den andre vill inte godkänna åtgärderna om golvvärme.

En fastighetsägare måste hämta in samtycke från berörda hyresgäster för åtgärder som höjer standarden – och därmed hyran. Om hyresgästerna inte går med på upprustningen kan värden söka tillstånd från hyresnämnden.

Men i hyresnämnden får hyresgästerna sällan rätt, visar Hem & Hyras granskning. Även i det aktuella fallet drar värden det längsta strået.

Läs ocksåNy ägare rivstartar renovering av misskötta Härnösandshuset

Enligt hyresnämndens bedömning har Förbo det ”beaktansvärda intresse” av att rusta upp som lagen kräver. Nämnden tycker inte heller att det är oskäligt mot hyresgästerna att åtgärderna genomförs.

Hyresnämnden ger därför Förbo grönt ljus för renoveringen. Det betyder att arbeten med nya fasader, tak, stammar, tvättstuga, ventilation, kök och badrum kan börja i år.

Beslutet kan fortfarande överklagas, det ska i så fall ske senast i dag.

Läs ocksåHåller fast vid att det finns en uppgörelse ­- men det finns ingen

TIPS: Se Youtube-filmen där Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg svarar på frågor om hyreshöjningar vid renovering.

Läs också Larm om olaglig asbesthantering - nu agerar Hyresgästföreningen Värden vill renovera badrummen – därför protesterar de boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.