HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresnämnden ger Stena Fastigheter rätt chockhöja hyror

Uppsala Stena Fastigheter har rätt att höja hyrorna på Norra Kvarngärdet i Uppsala med upp till 60 procent. Det beslutade Hyresnämnden i Västerås idag.

I dag kom beslutet i den uppmärksammade konflikten kring renoveringarna på Norra Kvarngärdet i Uppsala. Värden Stena Fastigheter kräver hyreshöjningar på i vissa fall över 60 procent i samband med planerade renoveringar av fastigheterna. Hyresgästföreningen, som företräder 38 hyresgäster i området, motsätter sig detta och menar att hyreskravet kan tvinga bort folk från deras hem. Stena har också sagt nej till förslaget från Hyresgästföreningen att införa höjningarna successivt under en längre period. I sitt beslut ställer sig alltså Hyresnämnden på hyresvärdens sida och ger Stena Fastigheter rätt att höja hyrorna med i vissa fall så mycket som 60 procent. Beslutet kom efter att hyresnämnden jämfört hyror med liknande lägenheter som Uppsalahem förvaltar i området. Jämförelsen visade att hyran som Stena Fastigheter begär överstiger hyran för den jämförda lägenheten med 3,3 procent.

Det här innebär att hyreshöjningarna kommer att bli mycket stora överlag. Som exempel får en fyra på 90 kvadratmeter, som i dag har en hyra på 6 217 kronor, en ny hyra på 9 888 kronor.

Läs ocksåNytt investeringsstöd fokuserar på studenter och socialt utsatta
Läs också Hyresgäster tjänar minst – men betalar mest för boendet Lämnade fönstret på glänt – krävs på 16 000 kronor Flygande hyresgäster flyttar in på Kungshall Dubbel hyra – då nobbar hyresgäster p-platserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.