HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresregler slår snett mot unga: ”Känns ironiskt”

Uppsala Katrin har både jobb och sparpengar. Trots det godkänns hon inte som hyresgäst av Uppsalahem. Paradoxalt nog är hon däremot välkommen om hon blir arbetslös, bränner sparpengarna och börjar leva på försörjningsstöd.
Av innehållet på Uppsalahems hemsida framgår inte att det finns särskilda regler för hur länge man ska ha hållit på att spara ihop till det första halvårets hyror. Inte heller framgår det att lön från arbete och sparpengar inte kan kombineras.

Efter att ha avslutat flera års universitetsstudier och börjat jobba, måste Katrin snabbt flytta ut ur den lilla studentlägenheten hon hyr tillsammans med sambon David.

Paret gladdes åt att Katrin efter sju år i bostadskö nyligen hamnade först i raden av sökande till en bostad som de betraktar som något av sin drömlägenhet.

Läs ocksåIllaluktande man tvingas flytta

Men då visade det sig att Uppsalahem, det stora kommunala bostadsföretaget, har inkomstkrav som utestänger många unga människor som efter studier är på väg att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Jag lär inte vara den enda som inte passar in i någon av deras kategorier, säger Katrin, som valt att inte framträda med sitt riktiga namn eftersom hon tror att det kan vara känsligt.

Katrin har ett vikariat som eventuellt kommer att förlängas. Annars ska hon söka andra jobb.

Läs ocksåLätt att få nykter korridor fullAnnorlunda. 24-åriga Uku Lilleväli (till höger) och 25-åriga Navid Momeni upplever båda att mycket i studentlivet kretsar kring alkohol. De andra korridorerna i samma byggnad har inga speciella regler kring alkohol.

Förutsättningarna är goda eftersom hon både är välutbildad och har hunnit med att skaffa sig gedigna arbetslivserfarenheter vid sidan av universitetsstudierna.

Uppsalahem kräver att hyresgästerna ska kunna visa att de har sex månaders egen inkomst att betala hyran med för att få kontrakt.

Som egen inkomst räknas inte bara lön från anställning, utan även exempelvis försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) eller A-kassa. Det godkänns också om hyresgästen kan visa att han eller hon har besparingar som motsvarar sex månadshyror.

Läs ocksåBeslutet: Stefan och Gert-Olof måste flytta

Katrin och David anser att de uppfyller inkomstkravet. Katrin kan visa att hon har lön minst två månader framåt. Hennes och Davids besparingar täcker resten av kravet på egna pengar att betala hyran ett halvår framåt med.

Uppsalahem gör en annan tolkning efter att vävt in regler som inte framgår av uthyrningsbestämmelserna på företagets hemsida.

Katrin och David får nobben eftersom alla sparpengar inte finns samlade på ”rätt” konto, nämligen Katrins. Vad David har sparat ihop har ingen betydelse trots att han ska bo i lägenheten och betala sin andel av hyran.

–  Jag frågade om min sambo kunde sätta över sina besparingar på mitt konto, men det dög inte heller. Bara kontinuerligt sparande som pågått under minst ett år godkänns. Och det går inte heller att kombinera inkomster från arbete med sparpengar.

Katrin ifrågasätter starkt Uppsalahems tolkning av företagets eget regelverk och menar att konsekvenserna blir absurda.

– Om jag varit arbetslös, helt saknat besparingar och levt på försörjningsstöd skulle jag få lägenheten. Men inte nu när jag både har arbete och sparade pengar på banken. Det känns väldigt ironiskt.

Uppsalahem verkar utgå från att en inkomst är antingen lön från en fast anställning eller bidrag i någon form.

För unga människor som är på väg in på arbetsmarknaden via vikariat, projektjobb eller andra tillfälliga anställningsformer är chanserna att få hyra en bostad begränsade. Även om de, som Katrin och David, kan visa att de har pengar på banken som täcker upp inkomstkravet.

– Vi är förmodligen många som inte passar in i mallarna med den tolkningen, säger Katrin.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Uppsalahem och Uppsala Bostadsförmedling. De väljer att lämna ett allmänt hållet svar på kritiken, utan att gå in på några detaljer i regelverket eller kommentera det aktuella fallet.

Så här säger Uppsalahem:

”Vi har bland Sveriges mest generösa uthyrningsvillkor när det kommer till inkomstkrav och ändå betalar 98 procent av hyresgästerna hyran i tid.

När potentiella hyresgäster ligger i gränslandet för vad vi kan godkänna, gör vi en ny bedömning och alla passerar tyvärr inte igenom den granskningen.

Vi gjorde en översyn av våra uthyrningsvillkor i samband med att vi gick med i Uppsala Bostadsförmedling 2016 och tar kontinuerligt till oss av synpunkter för att bli bättre.”

Fakta: Inkomstkrav

Ur Uppsalahems kriterier för nya hyresgäster:

”Sökande ska kunna visa egen inkomst minst sex månader från godkännandetillfället.”

”Exempel på egen inkomst är lön från arbete, A-kassa eller annan arbetsmarknadspolitisk ersättning, studiemedel, pension, etableringsersättning, ersättning från Försäkringskassan, sparat kapital till ett belopp av minst sex månadshyror eller försörjningsstöd styrkt av Uppsala kommun med komplettering av kommunal borgen.”

Läs också Bostadsbolagen kräver hemförsäkringar utan lagstöd Garagen sägs upp trots löftet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.