HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyrestvisten i Varberg är över

Varberg Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen är ense om att höja hyrorna med 1-6 procent för år 2013. Runt 2 250 lägenheter hos privatvärdar i Varberg berörs.

I februari i år valde Fastighetsägarna GFR att stranda förhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2013 års hyror hos ett 80-tal privata fastighetsägare i Varberg. För de flesta berörda hyresgäster innebar det att hyresnivån nu skulle bestämmas i hyresnämnden – och i somras kom beslut om hyran för de första 13 lägenheterna.

Men några fler prövningar av hyresnivån i hyresnämnden blir det inte.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen är nämligen slutligen överens om hyreshöjningarna för år 2013. Överenskommelsen innebär att hyrorna höjs med mellan en och sex procent. För de flesta ligger dock höjningarna inom ett mindre spann.

– Flertalet av fastigheterna får höjningar på mellan 1 och 2,8 procent, säger Göran Moberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Annons

Hyreshöjningarna träder i kraft vid olika tidpunkter, vilket innebär att vissa hyresgäster får betala höjningen i efterskott. För en del lägenheter, bland annat dem som får hyreshöjningar på 5 till 6 procent, gäller hyreshöjningen för både år 2013 och 2014.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Överenskommelsen om hyreshöjningarna gäller samtliga lägenheter – alltså runt 2 250 stycken – förutom de 13 lägenheter som hyresnämnden redan avgjort hyresnivån för. Hyrorna för dessa 13 lägenheter är överklagade till hovrätten, och kommer förmodligen inte att behandlas där förrän nästa år.

LÄS MER:

Annons

Om hyrestvisten i Varberg här.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

Just nu pågår förhandlingarna om hyrorna för år 2014 för fullt. Det kan du läsa mer om här.

Fakta: Detta har hänt

Hösten 2012 inleddes förhandlingar om 2013 års hyror hos ett 80-tal privata fastighetsägare i Varberg. Branschorganisationen Fastighetsägarna företrädde hyresvärdarna, Hyresgästföreningen företrädde hyresgästerna.

I februari i år valde Fastighetsägarna att stranda förhandlingarna.

Dagen därpå gick hyresvärdarna ut med direktadresserade brev till berörda hyresgäster. De boende ombads godkänna en föreslagen hyresnivå, eller invänta kallelse till hyresnämnden.

I somras inleddes prövningen av hyresnivån för varje enskild lägenhet, och i början av juli bestämden nämden hyresnivån för de första 13 berörda lägenheterna.

Där fick vissa lägenheter helt oförändrad hyra, medan andra fick höjningar på sex eller drygt fyra procent. Det beslutet överklagades till hovrätten av båda parter.

Läs också Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.