Annons

Hyrestvisten i Köping är löst

Västmanland Hyrorna för de cirka 400 hyresgäster som bor i Köpings äldre- och LSS-boenden kommer att förhandlas fram – inte beslutas i hyresnämnden.

Det står klart sedan Köpings kommun och Hyresgästföreningen kommit överens om att skriva en förhandlingsordning.

Förra hösten höjde hyresvärden, Köpings kommun, kraftigt hyrorna för de särskilda boendena.
Ett 40-tal hyresgäster protesterade mot höjningen genom att fortsätta betala den gamla hyran. För att få igenom sitt krav på hyreshöjning vände sig Köping till hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under tiden har Köpings kommun och Hyresgästföreningen, med viss hjälp av Köpings Bostads AB, fört en dialog om fördelarna med förhandlade hyror i stället för egensatta. Diskussionerna har lett till att båda parterna nu vill arbeta fram en gemensam modell för hyressättning av särskilda boenden i Köping. I fredags drog därför Köpings kommun tillbaka sin ansökan från hyresnämnden.
Modellen kommer att bygga på att själva lägenheten poängsätts i enlighet med Poängen, KBAB:s system för systematisk hyressättning. Därutöver kommer gemensamma utrymmen att värderas, liksom andra faktorer som är kopplade till lägenheten, som tv-licens, närhet till omvårdnadspersonal och trygghetslarm.

Annons

Hur höga eller låga hyrorna kommer att bli i förhållande till dem som Köpings kommun yrkade från början, går inte att svara på innan arbetet är klart.

– Men alla hyresgäster som så önskar kommer att kunna ta del av hur deras lägenheter bedömts, säger Johan Kretz, förhandlare vid Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.