Annons

Hyrestvisten i Köping är löst

Västmanland Hyrorna för de cirka 400 hyresgäster som bor i Köpings äldre- och LSS-boenden kommer att förhandlas fram – inte beslutas i hyresnämnden.

Det står klart sedan Köpings kommun och Hyresgästföreningen kommit överens om att skriva en förhandlingsordning.

Förra hösten höjde hyresvärden, Köpings kommun, kraftigt hyrorna för de särskilda boendena.
Ett 40-tal hyresgäster protesterade mot höjningen genom att fortsätta betala den gamla hyran. För att få igenom sitt krav på hyreshöjning vände sig Köping till hyresnämnden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Under tiden har Köpings kommun och Hyresgästföreningen, med viss hjälp av Köpings Bostads AB, fört en dialog om fördelarna med förhandlade hyror i stället för egensatta. Diskussionerna har lett till att båda parterna nu vill arbeta fram en gemensam modell för hyressättning av särskilda boenden i Köping. I fredags drog därför Köpings kommun tillbaka sin ansökan från hyresnämnden.
Modellen kommer att bygga på att själva lägenheten poängsätts i enlighet med Poängen, KBAB:s system för systematisk hyressättning. Därutöver kommer gemensamma utrymmen att värderas, liksom andra faktorer som är kopplade till lägenheten, som tv-licens, närhet till omvårdnadspersonal och trygghetslarm.

Annons

Hur höga eller låga hyrorna kommer att bli i förhållande till dem som Köpings kommun yrkade från början, går inte att svara på innan arbetet är klart.

– Men alla hyresgäster som så önskar kommer att kunna ta del av hur deras lägenheter bedömts, säger Johan Kretz, förhandlare vid Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.